Следвайте ни

Рекордни посещения в Регионалния исторически музей за месец

viber icon

ХАСКОВО, Марица

Рекордните 757 посетители разгледаха експозициите на Регионалния исторически музей в Хасково през септември, отчетоха от там. 

В деня на Съединението бе открита официално обновената експозиционна зала "Археология", която е разположена на два етажа. Лентата прерязаха директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, кметът на Хасково Добри Беливанов, областният управител Станислав Дечев и депутатката Евгения Ангелова. Реконструкцията бе извършена със средства по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция.
През септември музеят е посетен от над 250 гости на града, в това число от 15 чужденци и наши емигранти в Турция, Гърция, САЩ, Великобритания, Русия, Германия, Япония и Швеция.
Софиянци и варненци са били сред най-многобройните посетители на РИМ - Хасково през миналия месец - сочи статистиката. Музейните витрини са разгледали и туристи от Бургас, Пловдив, Стара Загора, Търговище, Видин, Перник, Дупница, Радомир, Габрово, Ямбол… Повечето посетители не крият възхищението си от експонатите. В това няма нищо чудно - хасковският музей е сред десетте в страната с най-големи археологически колекции. Гостите се спират с интерес пред сребърната каничка с позлата, която по нищо не отстъпва на тези от Рогозенското съкровище, открито преди 30 години във Врачанско. В залата е показан и един от първите железни мечове, изработени в Европа, както и реплика на бронзовия глиган, открит от селянин в гробницата край свиленградското село Мезек през 1908 г.
Етнографската експозиция на РИМ също е сред най-богатите и интересните. Освен да разгледат интересните експонати, желаещите могат да се пренесат със сто години назад като се пременят с носиите на техните предци и се снимат за спомен. От септември хасковският музей вече работи в събота и неделя. Единственият почивен ден е понеделник./Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде ще посрещнете Великден?