25
Следвайте ни

Рекорден ръст на ПИК и електронни подписи в НАП- Хасково 

viber icon

Рекорден ръст в издаването на персонални идентификационни кодове (ПИК) и потвърждаването на класифицирани електронни подписи (КЕП) отчита офисът на НАП в Хасково. 

 В края на първото тримесечие на годината 1700 клиенти са получили нови ПИК, а 3018 лица са активирали квалифицирани електронни подписи, а към днешна дата издадените персонални кодове са почти 4400, а потвърдените КЕП са 7100.  Увеличението, което е над 2 пъти, от офиса обясняват с осъзнатото удобство и безопасност от страна на клиентите на НАП да подават декларации и правят справки дистанционно – чрез интернет и без необходимост от посещение на място. 

Персоналният идентификационен код (ПИК), който е напълно безплатен, се издава за броени минути в който и да е офис на приходната администрация. Той позволява деклариране на данъци и осигуровки, както и редица справочни услуги без лично посещение в НАП и независимо от нейното работно време, тъй като може да се ползва 7 дни в седмицата и 24 часа в денонощието. С ПИК на НАП могат да се ползват както електронни услуги на Агенцията, така и е-услуги, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Национална здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието и много общини.

За още по-голямо улеснение на гражданите в условията на противоепидемична обстановка, НАП дава възможност ПИК да се заяви предварително на Информационния телефон 0700 18 700 или на имейл: [email protected] . Необходимо е потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който да получи кода. След обработване на заявката, от съответния офис на Агенцията се свързват с потребителя, за да уточнят дата и час на връчване. 

От приходната администрация в Хасково обръщат внимание, че от съображения за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?