25

Рекорд! 90 белоглави лешояди се излюпиха в Източните Родопи

Рекордните 90 бeлoглaви лeшoядчeтa се излюпиха тази пролет в българската част на Източните Родопи, съобщиха от Българcкoто дружecтвo зa зaщитa нa птицитe.  

„В сравнение с миналата година имаме 9 двойки повече и 15 повече излюпени малки до момента, което е рекорд“, споделя Добромир Добрев от БДЗП. Този резултат показва запазване на положителната тенденция в числеността на популацията в Източни Родопи през последното десетилетие.

По време на редовния мониторинг са регистрирани общо гнездящи 103 двойки. 

Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите оказват непрестанни грижи за новото поколение. Толкова време е необходимо докато потомството порасне достатъчно, за да започне първите летателни опити. В средата на лятото малките лешоядчета вече съвсем не са толкова малки. Въпреки че са едва на няколко месеца, те са напълно развити и тежат колкото възрастните им родители – около 7 кг, а понякога и повече.

Екипът ще продължи да наблюдава гнездата, докато всички млади лешояди не излетят. „Следващите няколко месеца са критични за развитието на новоизлюпените пиленца“, обяснява Добрев. „Родителите им трябва да се уверят, че имат достатъчно храна, докато се подготвят да напуснат гнездото.“ Предстои посещение в гнездовите територии за да се установи броят на успешно излетелите малки и да се отчетат гнездовия успех и продуктивността на популацията в българската част на Източни Родопи.

Това, че лешоядите се завръщат в Родопите, е добра новина не само за самите птици. Лешоядите са ключови видове, които играят съществена роля на “санитар” на дивата природа като премахват трупове на мъртвите животни. Дългосрочната цел на Фондация “По-диви Родопи” е с дейностите по разселване на редица видове тревопасни – елени, диви коне и др в района да бъде осигурена  достатъчно естествена храна за птиците.

Лешоядите също са чувствителни към екологичните условия: ако популацията им се увеличава, това е добра индикация, че цялостното здраве на местната екосистема също се подобрява. Усилията за възстановяване на лешоядите ще допринесат за създаването на по-диви Родопи, където природата и хората процъфтяват заедно  в ландшафт, управляван главно от естествени процеси, като естествена паша и др.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?