112
Следвайте ни

Разкриха контрабанден канал за пестициди, заловиха пратка с 18 тона

viber icon

Със задържането на 18 тона пестициди на Капитан Андреево е пресечен контрабанден канал, действал повече от година, съобщиха от Агенция "Митници".

​Първоначалните данни разкриват 14 идентични пратки, при които е възможно пестицидите да са внасяни нелегално, укрити между перилни препарати. 11 от доставките са извършени в периода от август 2020 г. до април 2021 г., а 3 в периода от юни  до август 2021 г., като петнайсетият превоз е бил задържан. При почти всички установени случаи е използвано едно и също превозно средство. Доставян е сходен обем стока, описана като перилни препарати, омекотители и памперси. Изпращачът е от Турция, а получател  - юридическо лице в София. Стоката била допускана за свободно обращение  без физически контрол чрез Митническо бюро Аерогара София от един и същи служител, за което е възложена дисциплинарна проверка.

Последната доставка е задържана на Капитан Андреево за щателна проверка. При контролните действия - пролъчване с рентген и при последвалата физическа проверка, митничарите установили, че в кашоните зад т. нар. "тапа" от омекотители се превозват препарати за растителна защита. Задържани са  21 381 опаковки в бутилки и ​найлонови пакети с общо 14 578 литра и 3824 кг различни видове и марки​общата им цена е над 321 000 лева.  За задържаната доставка е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.

При последващи действия са идентифицирани лица, за които са предполага, че имат отношение към трафика на нелегални препарати за растителна защита. Работата по последващата проверка на доставките продължава.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?