Следвайте ни

Пуснаха тримата непълнолетни от бунта в Харманли, останалите 15 остават в ареста (ОБНОВЕНА)

viber icon
ХАСКОВО, Марица

Трима от 18-е задържани афганистанци за бунта в Харманли бяха пуснати от ареста във вторник от Хасковския окръжен съд. Останалите 15 бяха  оставени в килията.
На свобода излизат Наим Галамхан, Насер Хаджихан и Делдай Ахмадзай. Първите двама са 16-годишни, а третият твърди, че е на 13 г. За Галамхан и Хаджихан Темида разпореди мярка надзор от инспектор на Детска педагогическа стая към районното в Харманли. Ахмадзай бе освободен изцяло.
Мотивите на съда са, че за непълнолетни мярка "задържане под стража" се взима само в изключителен случай, какъвто конкретният не е. За най-малкия - Делдай, не са събрани категорични за възрастта му и няма как да се направи извод дали изобщо може да носи наказателна отговорност, мотивира се 3-членният състав с председател съдия Господинка Пейчева. Решението на магистратите е окончателно.
"Дойдох в България с братовчедите си. Когато тръгвах от Афганистан, баща ми каза, че съм на 13 г. Всичките ми роднини са в лагера Военна рампа, само мен ме преместиха в Харманли", каза Делдай, чийто ръст е максимум 1,30 м.
Както вече писахме по-миналата седмица 2000 обитатели на Регистрационно-приемателния център в Харманли безчинстваха 10 часа и се биха с полицията и жандармерията. За да усмирят бунта, бяха пратени подкрепления на специалните полицейски сили от цяла Южна България.
Впоследствие 294 униформени бяха наградени за проявения професионализъм./Марица

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?