112

Пускат ТЕЦ „Марица 3“, протестът се отменя засега

Временната принудителна административна мярка за спиране на производствената дейност не е отменена, коментира областният управител Катя Панева

РИОСВ-Хасково е издало частично разрешение за работа на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград до 1 юни. "До тази дата ще направим обследване и всичко възможно да убедим контролните органи, че не замърсяваме околната среда и не представляваме опасност за живота и здравето на хората в Димитровград", коментира юрисконсултът на централата Юлиян Семерджиев.

След тази новина бе отменен предвиденият за днес протест от 12 ч. пред сградата на МОСВ на работниците от централата.

Преди 3 дни 300 работници от топлоцентралата излязоха на протест и блокираха отсечка от пътя Димитровград – Стара Загора. Тогава Семерджиев коментира, че предприятието не е единствен замърсител на въздуха в Димитровград и след спирането му отново имало завишени нива на серен диоксид. От централата обжалват заповедта за спирането на централата като незаконосъобразна и според тях част от нарушенията вече били отстранени, като се извършват ремонти. Семерджиев заяви, че целта на протеста е ТЕЦ-ът незабавно да бъде пуснат да работи. Според него, дори и да има нарушения, те не са толкова тежки.

На 21-ви миналия месец със заповед на екоминистъра Борислав Сандов централата бе спряна. Наложената принудителна административна мярка бе мотивирана с неизпълнение на предписанията, издадени от РИОСВ-Хасково.

Временната принудителна административна мярка за спиране на производствената дейност на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград все още е в действие. Това, след разговор с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, съобщи областният управител на Хасково Катя Панева.

Мярката бе наложена на 21 април тази година със заповед на МОСВ и РИОСВ. Спирането се приложи чрез пломбиране на местата за подаване на гориво към котела.

"Временната принудителна административна мярка за спиране на производствената дейност на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград все още е в действие. Това стана ясно, след разговор с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов", съобщи областният управител на Хасково Катя Панева.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
АК 47

АК 47

12.05.2022 | 13:15

Какво ще доказвате,ТЕЦ 3 не работеше и Димитровград бе обгазен,откъде ли,но Кирчо и Асенчо има много за вземане от ВЕИ.

Отговори
1 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?