112

Птичи грип във ферма с 40 000 кокошки в село Черногорово

Огнище на птичи грип във ферма с 40 000 кокошки носачки в димитровградското село Черногорово обявиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Около засегнатата птицеферма са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Черногорово, Брод и Воден, както и 10-километрова наблюдавана зона, в която са Димитровград и селата Бряст, Радиево, Голямо Асеново, Долно Белево, Златополе, Райново, Крепост, Александрово, Нова Надежда и Узунджово.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта, уточниха от БАБХ.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

„Птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве“, напомнят от Агенцията.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Мазгалов

Мазгалов

22.02.2024 | 19:08

А стига бе! Колкото заболяването по животните в Странджа планина. Но старицата не си даде козите.И какво се получи? Отново се обгрижват чужди интереси.Внос на яйца от ЕС.

Отговори
6 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?