112

Птичи грип край Хасково, близо 40 хил. кокошки ще бъдат умъртвени

Огнище на птичи грип е открит във ферма в хасковското с. Криво поле. 39 950 кокошки носачки ще бъдат умъртвени по хуманен начин, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Издадена е заповед за обявяване на мерки за контрол. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта, уточняват от агенцията.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Криво поле, Корен и Момино и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат Елена, Книжовник, Малево, Манастир, Динево, Родопи, Стамболийски, Стойково, Подкрепа, Славяново, Болярски извор, Стамболово, Голям извор, Долно Ботево, Кралево, Гледка, Стамболово, Царева поляна и Жълти бряг.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ТОВА Е

ТОВА Е

28.10.2023 | 09:39

ЗА ДА ВНАСЯМЕ ОТ ПОЛША И УКРАЙНА.....................

Отговори
3 0
Мазгалов

Мазгалов

28.10.2023 | 07:09

Почна се. И ще продължи като турски сериал.

Отговори
4 0
Мазгалов

Мазгалов

28.10.2023 | 07:08

Почна се.

Отговори
3 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?