Следвайте ни

Психологът: профилът на мошениците е между 18 и 35 г.

viber icon

„Схемата винаги е една и съща, само легендите са различни”, коментира Нина Николова, психолог и регионален говорител на областната дирекция на МВР-Хасково. Дали пострадъл близък при катастрофа, или задържан роднина след ПТП с пострадало дете, а последната година много сериозно се развил сценарият с полицеейски операции за залавянето на опасни престъпници, допълни Николова за шашмите на ало измамниците.

„Няма вариант, при който полицията или който й да е държавен орган да ви поиска пари на ръка!”, подчерта психоложката. Тя допълни, че в 90% процента от случаите мулетата, които прибират парите, въобще не познават основния извършител – самият измамник се криел от мулетата.

Новата тактика на телефонните измамници била да се представят за полицаи, които търсели преводач за задържан чужденец. От хората, на които звънели, искали да купят телефонни ваучери и да продиктуват номерата им, за да можел задържаният да се свържел с близките си и с адвокат. Уговаряло се превеждането на определена сума за чужденеца, като мнимите служители на реда обещавали да възстановят парите по-късно.

Възможно е схемата да бъде променена, така преди години бяха ужилени и известни адвокати в страната. Искането на пари и ценности обаче си остава.

В повечето случаи по време на телефонната измама жертвата е държана непрекъснато на линия. Така не й се дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема. Възможно е и да се поиска тегленето на пари от банков клон.

„Въпреки постоянната превенция и описването на такива случаи в медиите, излиза, че знанието не води до промяна на поведението. Това е типичен „mental arrest”. На езика на психологията означава – блокиране на емоционалното и когнитивното поведение ( взаимовръзката между мисли, чувства и поведение) на ранен етап от цикала на ранен етап”, обясни Нина Николова.

„При телефонните измами страните са две. Както и жертвата, и измамникът имат своята специфика. По-голямата част от жертвите са възрастни хора. Предвид годините си, те са малко по-изолирани и малко по-неинформирани.

Доверието в институциите, в полицията, в правораздаването създава благоприятна почва за това хората да попаднат в лапите на мощениците”, допълни психоложката. Тя добави, че от друга страна 93 на сто от измамниците са мъже между 18 и 35 г. Повечето от тях обитавали малки населени места. При извършителите се наблюдавало неуважение към закона и правовия ред. В същото време пострадалите са главно от третата възраст, които дори не допускали, че подобен тип измами въобще е възможно да се случат.

„Всичко е комплексно. Неслучайно телефонните измами се случват у нас, развиват се и процъфтяват. Просто има идеални условия – ситуацията въобще в държавата, народопсихологията ни, особено на по-възрастните и тези изключително находчиви и комбинативни измамници. Ало мошениците не изпитват емпатия (съчувствие) и вземат спестяванията на жертвите си.

Нарцистичната болест при телефонните измамници им пречи да изпитват съчувствие и съпричастност. В живота те не създават дълготрайни връзки, а отношенията със семействата им, ако имат такива, са на повърхностно ниво, без еемоционално задълбочаване.” Такъв е краткият психологически профил на жертвите и измамниците.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?