Следвайте ни

Проучват яз. „Тракиец“ за водоснабдяване на Хасково 

viber icon

МРРБ има договор с  „Аква Екопроект Системс“ ООД за проучване възможностите за използването на водата на яз. „Тракиец“ за водоснабдяване на Хасково с питейна вода. Това стана ясно на днешната среща на областния управител Минко Анлегов с представители на фирмата. Ако няма замърсености там би се открила добра възможност за изграждането на пречиствателна станция, която да обслужва нуждите на областния град, коментира инж. Катрин Найденова, съдружник и ръководител проекти в „Аква Екопроект Системс“ ООД. Договорът с министерство е от преди години. 

Идеята за  пречиствателна станция на Тракиец е от години. Счита се язовирът може да осигури по- евтина вода за града. До преди 15-та години именно от него се снабдяваше значителна част от Хасково, водата обаче се нуждае от пречистване. 

Дружеството  има договор по обществена поръчка за регионални прединвестиционни проучвания (РПИП) за обособените територии, обслужвани от новоконсолидирани ВиК оператори“ в шест обособени позиции, сред които и Хасково. 

Хасково РПИП се разработва в отговор на изискванията за прилагане на регионален подход при планирането и реализирането на инвестиции във ВиК инфраструктура от Европейските структурни и инвестиционни фондове на Европейския съюз (ЕСИФ), като се отчитат нуждите на ВиК системите и съоръженията за териториите в тяхната цялост с цел гарантиране на ефективното развитие и функциониране на инфраструктурата, целесъобразното насочване на финансовия ресурс, икономии от мащаба и устойчивост на системите в дългосрочен период. РПИП ще съдържат техническа и икономическа документация, достатъчна за подготовката на инвестиционни предложения за финансиране със средства от ЕСИФ.

На срещата бе засегната още темата за качеството на питейната вода в Хасково и в някои малки населени места на територията на областта. В с. Свирково, с. Малки Воден и с. Бориславци качеството на водата е лошо, коментираха представители на Асоциацията на ВиК-Хасково.

Във връзка с изготвянето на РПИП  ще бъдат разпространени анкетни карти сред хотелите и предприятията, стана ясно още на срещата.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?