25

Проучват колко ще струва подмяната на кюмбета в Хасково 

Община Хасково обяви поръчка за пазарни консултации за подготовка на проекта, по който ще се подменят печките на твърдо гориво с екологични уреди. Проектът за подобряване качеството на атмосферния въздух се финансира по програма „Околна среда“, а домакинствата и фирмите ще получат климатици и инсталации с  пелети безвъзмездно.  

Целта на консултациите е фирми да предложат оферти, в които да са включени различни дейности като проучване на нагласите на населението, приоритизиране на квартали и кандидати, механизъм за подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи, демонтаж и предоставяне за рециклиране на старите печки и котли. 

След като се изясни колко би струвало всичко това, ще бъде обявена обществена поръчка. Очаква се реално проектът за започне  в края на тази година. Преди дни кметът Станислав Дечев съобщи, че около 15 000 домакинства имат желание да подменят неекологичните си  отоплителни уреди. 

Битовото отопление и транспортът са основната причина за ФПЧ10 във въздуха.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
АЙШЕГЮЛ

АЙШЕГЮЛ

03.01.2023 | 13:56

В ХАСКОВО ВЪЗДУХА Е СУПЕР ЛОШ ! НЕ СЕ ДИША ОТ КЮМБЕТА , КОГАТО НЯМА ВЕТРЕЦ ! МИРИШЕ УЖАСНО , ГОРИ СЕ КАКВО ЛИ НЕ ! КЪДЕ Е СЗО СЕГА ДА ВИДИ 21 ВЕК БЕЗ ПАРИ С КАКВО СЕ ОТОПЛЯТ ХОРАТА ? И НЕ САМО В БЪЛГАРИЯ Е ТАКА ?

Отговори
1 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?