112

Протестиращи поискаха оставката на шефката на ОД "Земеделие", блокираха пътя за Гърция

Недоволни земеделци блокираха за 15 минути днес пътя за Гърция пред Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Петко войвода" до Свиленград. Това стана при засилено полицейско присъствие. Трафикът на автомобили беше слаб и не се стигна до задръстване.

Стопаните протестират срещу ниските изкупни цени на дините, с чието производство регионът е известен.

Организаторът на протеста Живко Желев поиска оставката или дисциплинарното уволнение на директора на Областна дирекция "Земеделие" в Хасково Златка Господинова.  Недоволните твърдят, че тя въвела изискване производителите да представят актуални удостоверения за наследници на производителите със сключени договори за наем на земя. "Това важи само за област Хасково, няма го никъде другаде в страната", казаха протестиращите.​

"Продавам дините на 20 стотинки за килограм, а вие си ги купувате по левче за килограм. Къде отива разликата, във всеки случай не при нас", ​коментира Стефан Колчев. ​Той допълни, че един от проблемите е евтиния внос от трети страни и от ЕС. "Държавата трябва да се намеси с по-строги мерки за фитосанитарен контрол и да регулира пазара. В земеделското министерство цари безхаберие", заявиха протестиращите.

Според тях, проблем е и криминализирането на вноса на евтини препарати за растителна защита, като в същото време вносът на плодове и зеленчуци от Турция, третирани именно с такива препарати, е целогодишен.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?