Следвайте ни

Протест срещу нова цена на водата в Димитровград 

viber icon

Протест срещу увеличението на цената на водата в Димитровград ще има утре от 16 часа пред общината. Организатор е „Да, България“, от където настояват кметът Иво Димов да разясни кое налага драстично повишаване на цената.

Кметът обаче няма отношение към промяната в цената на водата. Тя се определя от КЕВР, а новата, по- висока е поискана от ВиК Хасково, с което димитровградското трябва да се обедини в асоциация. 
Ситуацията на местното ВиК е следната. Собственик на 51 на сто от капитала му е държавата чрез МРРБ,  а на 49 %- Общината. Димитровградското ВиК все още не е слято в Асоциацията по ВиК- Хасково. Димитровградчани плащат 1.86 лв. за кубик, в Хасково цената вече е 3.52  лв.  Тя ще важи и за Димитровград, но когато местното ВиК престане да бъде самостоятелно. Кога ще стане това обаче не е ясно. 
През февруари димитровградчани ще получат първите сметки за вода за т.г. и те трябва да са на старата цена, т.е. по която доставя ВиК Димитровград. 

Междувременно предстои в НС да бъде внесен нов Закон за водите. Възможно е в него да бъде заложено една асоциация да продава вода на различни цени за отделните населени места. В това има логика, тъй като и състоянието на мрежата, и източниците, и разходите за доставка са различни. Някои общини, включително в Хасковска област, инвестираха в нови водопроводи, което повишава качеството на услугата и намалява загубите на вода. В други- над 60 сто изтича по амортизирани тръби.  

 

---

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?