Следвайте ни

Протест спря загробването на птици  край Малево 

viber icon

Жители на Малево излязоха на протест, след като стана ясно, че умъртвени заради птичи грип кокошки са загробени на свещено място край селото. Ямата с птичите трупове е до близо до аязмото с лековита вода, наблизо се извисява кръст, посочващ светостта на мястото. 

Тежката техника дошла във вторник, за да изкопае ямата. Никой  не ме е уведомил, коментира кметът на селото Михаил Михайлов, който бе сред протестиращите на пътя край Малево. Мястото за трупната яма е предварително одобрено, явно нито един чиновник не е дошъл, за да види за какво става въпрос. 

Протестът доведе в селото изпълнителния директор на БАБХ проф.  д- р Паскал Желязков. Той безуспешно се опита да успокои местните, като заяви, че няма опасност за тях. Малевци обаче бяха категорични, че няма да мръднат от пътя, ако загробването тук продължи. 

Така процедурата бе спряна, а от БАБХ заявиха, че ще търсят друго място. Тепърва ще се решава дали да бъдат извадени вече загробените птици и каква опасност създава това, заяви проф. Желязков. 

Огнището на инфлуенца пламна във ферма с 40 000 кокошки в с. Криво поле. Днес стана ясно, че огнища има и в Пловдивско, а БАБХ се кани да въведе по- строги от вече въведените мерки. 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?