Следвайте ни

Прокуратурата вкара в съда 141 обвиняеми за дрога в Хасковска област

viber icon

141 обвиняеми са предадени на съд за държане, разпространение и контрабанда на ​наркотици през 2020 г. от ​магистратите в районните прокуратури от региона на Хасково и от Окръжната прокуратура. Осъдени са 129 лица, а наблюдаваните досъдебни производства за тези престъпления са били 317. Това става ясно от годишния отчетен доклад на ​окръжното държавно обвинение в Хасково. В него е посочено още, че прокурорите  в съда са внесени 1322 прокурорски актове. По тях на съд са предадени лица на съд са 1441 души.

Наблюдаваните през отчетния период досъдебни производства за корупционни престъпления са 29, от които 28 за подкуп. Тези дела са под надзора на прокурорите в Окръжна прокуратура – Хасково. В съда са били внесени 17 дела за такива престъпления срещу 18 обвиняеми. Осъдените с влязъл в сила съдебен акт през 2020 г. са десет. Няма оправдани по досъдебните производства за корупция, отбелязва още в отчета окръжният прокурор Иван Стоянов. 

През ​отчетения период е констатирано намаление с над 4 % на регистрираната криминална престъпност в района, в това число на битовата – кражби, грабежи, измами и други. През 2020 г. на територията на региона били проведени множество специализирани полицейски операции. Те са за противодействие на конвенционалната престъпност, държането и разпространението на наркотици, безопасността на движените, трафика на хора, незаконното преминаване на мигранти през страната  и други.

През годината бяха разкрити посегателства над възрастни хора. ​Единият от случите е в харманлийското с. Браница. Там извършител на грабеж над 78-годишен възрастен мъж беше установен, задържан и предаден на съд за изключително кратък период. ​Лицето вече е осъдено и изтърпява наказанието сив затвора.  

Приоритетите за работата на прокурорите от района на Окръжна прокуратура – Хасково през 2021 г. бяха свързани с противодействие на битовата престъпност и характерните престъпления за областта. Такива са нарушения на граничния режим, трафик на ​дрога, контрабанда на стоки и ценности през границата на страната, която се явява и външна на Европейския съюз. 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (2)

Кой

Кой

08.04.2021 | 21:00

Кой ,кога,защо и как? КОЙ? Отговор: СВОЙ !

Отговори
0 0
Putenceva

Putenceva

08.04.2021 | 14:27

Poqlnik

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?