Следвайте ни

Прокуратурата разследва компенсации с лихвоточки 

viber icon

Прокуратурата разследва компенсации с лихвоточки. Досъдебното производство е образувано след сигнал на община Хасково за  установени несъответствия от специализираната общинска комисия, която изчислява и изплаща парите. Всички материали са изпратени в прокуратурата, съобщи изпълняващият длъжността кмет Велин Балкански. Той не уточни размера на сумите, лицата и механизма, като се мотивира с течащото разследване. 

Според запознати става въпрос  за около 30 случая от 2010 г., като разминаванията са между одобрените суми и лицата, на който са изплащани. 

Общинската комисия е 5-членна, от началото на т.г. се оглавява от Балкански, в нея влизат още  служители от общината, общински съветник и главният архитект.  

Лихвочислата са от дългогодишните жилищно- спестовни влогове на гражданите в годините на комунизма. Компенсациите за загубените пари се изплаща и до днес, като за да стане това, спестителите трябва да купят имот, да имат нужда от жилище и най- вече да са включени  в специален списък на общината. За последната година обезщетения са получили 10-на души, а двама чакат одобрение. 

"Районна прокуратура – Хасково наблюдава досъдебно производство за това, че в периода от 2009 до 2019 г., в Хасково, при условията на продължавано престъпление, са присвоени чужди пари от длъжностно лице от общината. Сумите са му връчени му в това качество и поверени. Разследването е и за това, че в  от 2010 до 2017 г. в същия град при условията на продължавано престъпление от длъжностно лице от общината, в кръга на службата са съставени официални документи, в които са удостоверени неверни обстоятелства, с цел да бъдат използвани тези документи като доказателства за тези обстоятелства." това гласи официалното разпространено съобщение по случая от пресцентъра на апелативното държавно обвинение.

От прокуратурата допълниха, че досъдебното производство е образувано на 30 септември т.г., след като бил получен сигнал на 12 юни от община Хасково. Възложена била проверка на сектор "Икономическа полиция" в ОДМВР-Хасково. След след приключването й е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер и е образувано досъдебно производство.

В подадения сигнал се твърди, че в община Хасково били установени 33-ма получили, без да имат право, обезщетение по Закона за уреждане на правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове. 

По закон с такова право се ползват  хора, които до 31 декември 1990 г. са имали жилищно-спестовни влогове, като крайно нуждаещи се, но не са закупили жилища с натрупаните "лихвоточки".  Дотогава те не са притежавали собствено жилище и не са прехвърляли имоти. Справките за лицата с право на обезщетения са изготвяни от Комисия към община Хасково и изпращани за одобрение в Националния компенсационен жилищен фонд към Министерския съвет.

По делото ще бъдат изискани документи, ще бъдат разпитвани служители на общината, ще бъдат назначени експертизи и други. Към момента няма привлечени обвиняеми.  

Срокът на разследването е двумесечен.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?