25
Следвайте ни

Производители чакат купувачи на 250 т тикви  в Горски извор

Преработвателите не търсят родна продукция, ползват заместители, жалват се стопаните

viber icon

Поне 250 тона тикви има по улиците на димитровградското с. Горски извор. Производителите ги трупат пред къщите си, по тротоарите,  оградите, прозорците. Така пътуващите по международния път, минаващ през селото, ги виждат, спират и купуват. Някои по 3-4, други пълнят багажници. Продават се, купуват и търговци на едро, коментира Красимир Иванов, който има близо 30 тона. 60 ст. върви килото, миналата  година било с 10 ст. по-евтино.Според Иванов до към Коледа  тиквите ще бъдат продадени.

В дворовете ако ги трупаме, няма да се виждат. Големи  помещения за съхранение  в селото няма. Проблемно е спирането на колите по главния път, но няма друг начин, опитваме се да продадем продукцията си. Преди години много голяма част от нея се продаваше на едро, като купуваха преработвателни предприятия, производители на лютеници, пюрета и др. Сега обаче не купуват тикви, вероятно слагат вносни заместители, защото е по- евтино, коментира Ангел Георгиев, който е кмет на селото, но и производител.  Пред неговата къща  също има  купища тикви.

На борсите също не ги искат. Така продукцията се пласира основно на дребно. Купуват и търговци от пазарите в региона. Винаги правят опити да  свалим цената, като гледат огромните купища. Тиквата обаче е трайна и може да се съхранява на открито дълго време. Малко по малко ще ги продадем, може ида не останат до зимата, казват още производителите.

Вероятно от струпаните по улиците тикви се краде нощем. Колко да вземат 2-3, не си личи,  допълват още те.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

реклама

реклама

26.09.2021 | 13:17

да напишат много здрави тикви като бойковата кратуна ....може да ги търкаляте до вас....

Отговори
2 1
да не скочи бойко...

да не скочи бойко...

26.09.2021 | 13:16

внимавайте какво слагате в багажника тиквите да не се "натоварите " с някой бойко борисов...че какъвто е кътил няма спасение....или някоя кристалина георгиева.....малиии да ги гонят и те да вият като куйоти за власт и пари.....

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?