Следвайте ни

Програма за 120 900 лв. ще чисти въдуха на Хасково. Дали?

viber icon

За 120 900 лв. ще бъде актуализирана програмата за атмосферния въздух на Хасково. На такава стойност е сключеният на 23 август т.г. договор между общината и  „Обединение чист въздух за Хасково” ДЗЗД.  Парите са от Оперативна програма „Околна среда“, с тях трябва да се актуализира общинската програма за периода 2021- 2025 г., която има за цел намаляване нивата на ФПЧ10 и ПАВ на територията на общината и планиране на адекватни към местните условия мерки за достигане на установените норми за КАВ. Фирмата трябва да направи и екологична оценка. 

И в момента общината има действаща програма, но ефектът от набелязаните в нея мерки е съмнителен. Градът е прашен, тъй като се мият само основните улици и то предимно когато вали, по наблюдения на хасковлии. 

Не е направено и кой знае какво по отношение на ново озеленяване. Хубавото в града са санираните сгради, на които се появяват все повече климатици, както и фактът, че все повече обществени сгради са на газ. Огромното закъснение от 15 години в газифицирането на града обаче  едва ли ще бъде наваксано. 

Много е важно в новата програма за атмосферния въздух действително да бъдат набелязани „адекватни към местните условия мерки”, като проблемът  в „Република”, например. През отоплителния сезон в кюмбетата влиза всичко, което става за горене и отделя дори малко топлина. Там почти ежедневно се горят кабели и гуми, очевидно глобите за незаконната дейност не плашат никого, а властите не са способни да преустановят тази дейност. Ако не се намерим начин, програмата ще се поредния алабализъм на хартия. Смисълът на тези програми е действително решаване на проблема, а не печалба на фирмите, които ги пишат и фиктивно свършен ангажимент на общините по възлагането им. 

В обединението, което пише новата програма, влизат столичното „Фархи метал” ООД и Енергийна агенция Пловдив. Софийското дружество е специализирано в маркетингови и консултантски услуги.НПО- то е  създадено  създадено през 2000 г. по програма SAVE на ЕК, за да насърчава устойчивото енергийно развитие чрез внедряване на възобновяеми енергийни източници. Дано направят адекватна на хасковската ситуация програма, а местната власт да я изпълни.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?