Следвайте ни

Програма за 120 900 лв. ще чисти въдуха на Хасково. Дали?

За 120 900 лв. ще бъде актуализирана програмата за атмосферния въздух на Хасково. На такава стойност е сключеният на 23 август т.г. договор между общината и  „Обединение чист въздух за Хасково” ДЗЗД.  Парите са от Оперативна програма „Околна среда“, с тях трябва да се актуализира общинската програма за периода 2021- 2025 г., която има за цел намаляване нивата на ФПЧ10 и ПАВ на територията на общината и планиране на адекватни към местните условия мерки за достигане на установените норми за КАВ. Фирмата трябва да направи и екологична оценка. 

И в момента общината има действаща програма, но ефектът от набелязаните в нея мерки е съмнителен. Градът е прашен, тъй като се мият само основните улици и то предимно когато вали, по наблюдения на хасковлии. 

Не е направено и кой знае какво по отношение на ново озеленяване. Хубавото в града са санираните сгради, на които се появяват все повече климатици, както и фактът, че все повече обществени сгради са на газ. Огромното закъснение от 15 години в газифицирането на града обаче  едва ли ще бъде наваксано. 

Много е важно в новата програма за атмосферния въздух действително да бъдат набелязани „адекватни към местните условия мерки”, като проблемът  в „Република”, например. През отоплителния сезон в кюмбетата влиза всичко, което става за горене и отделя дори малко топлина. Там почти ежедневно се горят кабели и гуми, очевидно глобите за незаконната дейност не плашат никого, а властите не са способни да преустановят тази дейност. Ако не се намерим начин, програмата ще се поредния алабализъм на хартия. Смисълът на тези програми е действително решаване на проблема, а не печалба на фирмите, които ги пишат и фиктивно свършен ангажимент на общините по възлагането им. 

В обединението, което пише новата програма, влизат столичното „Фархи метал” ООД и Енергийна агенция Пловдив. Софийското дружество е специализирано в маркетингови и консултантски услуги.НПО- то е  създадено  създадено през 2000 г. по програма SAVE на ЕК, за да насърчава устойчивото енергийно развитие чрез внедряване на възобновяеми енергийни източници. Дано направят адекватна на хасковската ситуация програма, а местната власт да я изпълни.

Цанка Семерджиева

Редактор

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

С какво се топлите тази зима?