25

Проф. Овчаров: Приключихме проучванията на Татул, да заповядат туристите 

След 20 години проучвания и разкопки, днес екипът на археолога проф. Николай Овчаров сложи край на работата си на древното светилище край момчилградското село Татул. То е на 7000 години, а историята му е обвита в митове. 

Знае се, че Перперикон, както и Татул, са построени в общ култ - към бога Слънце. 

Преди 3500 години хората са започнали да оформят скалата, като е превърната в символична гробница за  обожествен тракийски цар. Вероятно става въпрос за  Орфей, такава е  нашата хипотеза. Това място е било свещено за цялата планина, казва проф. Овчаров.  

В хилядолетната си история комплексът е бил опожаряван, изоставен, бил е римска и после византийска  вила. Преди две години на отсрещния хълм археолозите попадат на място за култови обреди. Именно там днес приключи работата им. Разкрит е римски езически храм с почти квадратна форма, който е функционирал през 3-4 век, а когато в началото на 5 в. е прието християнството, отгоре е била построена еднокорабна базилика.Тя е съществувала и през средновековието. 

След като свършиха работата си, археолозите се надяват община Момчилград да използва възможностите на европейсикте програми, за да съхрани и разработи обекта, така че потокът от туристи да минава и през Татул. Мястото е известно и достъпно, но Татул все остава в страни. Светилището е покрито с временни навеси, чиято цел е да се запази,  казва проф. Овчаров. 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?