Следвайте ни

Проф. д-р Касабян празнува днес 80- годишен юбилей 

viber icon

Проф. д-р Пюзант Ованес Касабян празнува 80- годишен юбилей, напомнят от инициативата „С достойнство и вяра“. 

Той е роден на 12 януари 1941 г. в Хасково. През 1970 г. завършва Висшия медицински институт „Ив. П. Павлов“ в Пловдив със специалност „Хуманна медицина“, а през 1977 г. и Висшия институт по физкултура/днес НСА/ със специалност „Тенис“ и „Педагогически профил“. 

Работил е като лекар в Спортен диспансер-Хасково. Последователно е бил генерален секретар и председател на БФ „Бадминтон“, член на Управителния съвет на Международната федерация по бадминтон и член на Изпълнителния комитет на Българския олимпийски комитет.

Още като студент основава първия клуб по бадминтон във ВМИ „Ив. П. Павлов“. През 1967 г. става шампион в Първия републикански турнир по бадминтон с отбор „Академик“-Пловдив. През 1969-1989 г. е играещ треньор, състезател и капитан на отбора по бадминтон на клуб „Хасково“, 15 пъти е шампион на страната и 9 пъти е носител на купата на Република България. От 1972 до 1992 г. е старши треньор на Националния отбор на България по бадминтон, участвал включително и на Олимпийските игри в Барселона.

Награден е с орден „Стара планина“, „Орден на труда“, Почетната награда на Българския олимпийски комитет, Почетен знак от Международната федерация по бадминтон и Почетна диплома от Международния олимпийски комитет.

Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 22.12.2000 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Василев

Василев

12.01.2021 | 13:50

Жив и здрав!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?