Следвайте ни

Криминалист призна: Вербувахме агент, благодарение на КАТ

viber icon

Според Матвеев в случаи като този - с убийството на македонеца, е много важно униформеният състав, попаднал първи на местопроизшествието, да организира запазването на района до пристигането на дежурната следствено-оперативна група.

„Многократно в изготвените планове за обучение на охранителния състав съм бил лектор по темата. Добре че в КАТ имаше хора като началника полк. Атанас Атанасов и неговия заместник - подполковник Иван Маринов. Взаимодействието между отделните полицейски звена, когато е на ниво, води до постигането на нужните резултати. Ще дам само един пример за това. Имаше лице от криминалния контингент, което беше с много добри позиции, но по всякакъв начин отхвърляше възможността за сътрудничество. Тогава ползвах цитираното правилно взаимодействие, в случая с КАТ”, вдигна опитният криминалист част от завесата към тънкостите в професията.  

Той отишъл при полк. Атанасов, защото имал информацията, че оперативно интересното лице пие и шофира. „Веднага ме разбра за какво иде реч. След седмица-две човекът от контингента попадна в капана. Хванаха го в нарушение. Всичко беше оформено по вътрешнонормативните актове. Цялата преписка дойде при мен и влезе в съответната папка. С помощта на шефа на КАТ въпросното лице стана един от най-полезните сътрудници на криминална полиция, а впоследствие бе прехвърлен на друга оперативна служба”, разказа Матвеев.

Дългогодишният полицай откровено заяви, че никога няма да забрави друга история. Тя е абсолютен контраст на добрите взаимодействия и дори на колегиалността. „Искам да споделя за отношението на един друг бивш началник на „Пътна полиция”, за чието име не искам и да се сещам. В двора на КАТ отидох до него и тихо го помолих за съдействие по подобна разработка на лице. Вместо да влезе в положение, той с цяло гърло се разприказва пред колеги и чакащите на опашка там граждани: „Стига с тези агенти!”. Идваше ми да потъна вдън земя. Така е, когато на ръководни постове се поставят хора, дето и хал хабер си нямат от оперативна работа. Радвам се, че в момента началник на КАТ е служител, минал през районното управление и е наясно с полицейските функции”, коментира дългогодишният служител на реда.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?