25
Следвайте ни

Приобщават Хасково и Димитровград в проект за зелен водород

viber icon

Амбициите на бизнеса са насочени към енергийна независимост чрез изграждане на собствени източници и все по-висока енергийна ефективност на производствените процеси на принципа „най-зелената енергия е неизползваната“. В развитието на тази икономическа област сътрудничеството с общините може да носи ползи за двете страни. В амбициозната си цел за производство на зелен водород Тракия икономическа зона вече приобщава Димитровград и Хасково. Това заяви изпълнителният директор на Тракия икономическа зона Пламен Панчев на от Годишната среща на местните власти. 

Припомняме, че има инвеститорски интерес за изграждане на Индустриален парк на летище Узунджово. Той е част от проект за изграждане на въглеродно неутрални икономически зони в Хасково, Бургас, Габрово и Пловдив. За реализацията на проекта ще се разчита на Механизма за възстановяване и устойчивост,

На форума днес, Ирена Младенова, зам.-министър на икономиката, представи логиката на последните поправки в икономическата част на Плана за възстановяване и устойчивост и специално включената Програма за публична подкрепа за развитие на индустриални зони, паркове и сходни територии. Общият планиран ресурс за тези дейности е 836.5 млн. лв., от които 416.5 млн. лв. са за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) и 420 млн. лв. частно съфинансиране. Процесът за привличане на инвеститори трябва да бъде насочен към цялостно реализиране на проектите и създаване на трайни условия за възвръщаемост, каза тя.

 

 

Как местната власт да подпомогне бизнеса в кризата, как най-умно да бъдат инвестирани средствата от европейската солидарност и Плана за възстановяване и развитие, как да бъдат координирани усилията на централната и местните администрации,  за да гарантират ефикасното инвестиране на всяко евро от европейската солидарност , по тези въпрос дискутирата кметовете. Кметът на Димитровград и зам.-председател на УС на НСОРБ говори за реалностите на местно ниво в процеса на привличане и задържане на инвеститори и очакванията за подкрепа в Плана за възстановяване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?