Следвайте ни

Приключенски парк за 800 бона правят в Ивайловград

viber icon

Приключенски парк ще бъде изграден в местността Дупката край Ивайловград. От общинската администрация са обявили обществена поръчка за създаването на зона за отдих и туризъм на стойност 707 509.79 лева без ДДС.

Сред атракциите са бънджи и батут. Предвидено е още изграждането на 3 туристически екопътеки, изгледни площадки за наблюдение на природни обекти, заслони и места за отдих. Ще бъдат поставени информационни табели, беседки, перголи, предпазни парапети, пейки и кошчета. Ще бъде направена пътека, настлана с ивайловградски камък и въжен парк. Предвидени са химически тоалетни.

На изгледната площадка ще бъдат монтирани далекогледи и места за сядане без облегалки. Освен това, планирано е укрепване вход на пещера и затревяване и засаждане на нова растителност.

Дупката е защитена местност. Обхваща варовит хълм, северозападно от Ивайловград. Заема площ от 6,5 хектара върху склонове от Източните Родопи с надморска височина от около 300 метра. Обявена е през 1992 г. по предложение на Българското ботаническо дружество. Създадена е с цел опазване на находище на редки и защитени диворастящи орхидеи и пещерата Дупката. Входът към нея е в близост до алеята, пресичаща парка. От защитената местност се открива красива гледка към Одрин и селищата в долината.

Пещерата е суха, едноетажна и неразклонена. Образувана е във варовикова скала и е диаклазна. Дълбочината ѝ е около 8 метра и е с дължина около 32 метра. За първи път е картирана от Борис Колев и членове на хасковското спелеоложко дружество "Аида" на 3 септември 1971 г. 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?