Следвайте ни

Приеха без особени дебати бюджета на Хасково

viber icon

С 33 гласа „за” и 6 „Въздържал се” общинските съветници приеха тазгодишния бюджет на Община Хасково. Той е в размер на 77.8 млн. лв. и в него място намериха повечето от направените от гражданите по време на общественото обсъждане, предложения. В бюджета има 50 000 лв. за подпомагане на оборудването на дигитални класни стаи. Предвидени са и пари за уреди за деца с увреждания на площадките за игра.

В този бюджет не са заложени пари за специализиран транспорт за хора с увреждания, тъй като съветниците се обединиха около мнението, че тази услуга трябва да се анализира. За купуването на специализиран автомобил настояваха от БСП.

Общината изпълнява много социални услуги, но тази ще е нова. Необходимо е да се направи анализ кой и кога има нужда от такъв превоз. Лесно е да се отделят средства, но трябва да има рамка кой и как ще ползва транспорта.Има и хора от селата, които се нуждаят от него, каза кметът. Че е необходим анализ, за да се предвиди услугата за следващата година, коментира и председателят на здравната комисия в ОбС д-р Марио Янакиев. Освен да се купи автомобила, той трябва да има шофьори, да се стопанисва и т.н.

 Съветникът Йозджан Мехмед, който е и социален служител, каза че хората с увреждания с придружител в общината са 450.

Около това бяха основните дебати по бюджета. Маргарина Маркова от БСП поиска приходната част  в него да бъде увеличена с 200 000 лв., като се увеличат парите за субсидията  за пенсионерските  карти.  Тъй като се оказа неподготвена как да бъдат разпределени тези пари в разходната част, тя не направи официално предложение. От БСП заявиха, че ще през годината ще поискат корекции в бюджета.    

Ето и основните пера в приетата финансова рамка.

За за културни, спортни, младежки, образователни и социални  дейности  са заложени 1 847 000 лв. 400 000 лв. са парите за  спортни клубове и събития. 300 000 лв. са заложени  за културния  календар през т.г.  Културни институти, читалища, местни организации и творци ще получат общо  200 000 лв. За младежки инициативи са предвидени 50 000 лв. 

Със 100 000 лв. ще бъдат подпомогнати двойки за ин витро процедури. 200 000 лв. са заложени за помощи за новородени. 30 000 лв. е заложената сума, който ще бъде разпределя между даровити деца от общината. Толкова е сумата в бюджета за  карти за обществен транспорт за пенсионери. 

Субсидията за пенсионерски и социални клубове и съюзи е 40 000 лв. С 200 000 лв. ще бъдат подкрепени различни  граждански инициативи. Към сумата ще бъдат добавени и 35 000 лв. за разплащане на извършени през 2019 година дейности. 

За текущи ремонти на детски градини и обзавеждане ще отидат 180 000 лв. Читалищата в община Хасково ще получат 689 000 лева държавна субсидия за дейността си.

Капиталовата програма на община Хасково е за 4 157 767 лева, от тях 900 000 са за асфалтиране на общинска пътна мрежа. 

Реакциите по приетия бюджет по- късно.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?