Следвайте ни

При 42 градуса, хасковлии на протест срещу скъпата вода

viber icon

Въпреки непоносимата жега от 42 градуса, хасковлии излязоха на протест срещу готвеното поскъпване водата. На пл. „Свобода“ дойдоха възрастни хора, млади семейства, които заявиха, че не искат повече да плащат скъпа и некачествена вода. 

Поскъпването  от 3.52 лв.  на 3.66 лв. за кубик от догодина, а през 2026 г.-  4.47 лв., което е заложено в бизнес плана на ВиК- Хасково, е шоково предвид това, че не се вземат никакви адекватни мерки за подобряване на качеството на водата, на мрежата, да не говорим за загубите, коментира Милена Налбантова, един от организаторите на протеста. Не е справедливо хора от малките населени места, които нямат нито пречиствателна станция, нито канализация, да плащат 3.52 лв., допълни тя.

Мъкна туби вода до третия етаж, тъй като тази в чешмата не става за пиене.  В същото време бойлерът ми е пълен с тиня и котлен камък, коментира пенсионерка, дошла на протеста.

На протеста бе областният управител Минко Ангелов, който преди това се срещна с Инициативния комитет и  изслуша представителите му. На площада бяха и депутатите Катя Панева, която  се зае да инициира законодателни промени, така че да е възможно диференцирана цена на водата в една обособена територия, тъй като разходите  за добив  не са еднакви, Миглена Гунчева, която каза, че е  необходимо замразяване на цената на водата. Присъстваха и общинските съветници Камен Тодоров и Георги Пеев.

Бизнес планът на ВиК- Хасково ще бъде разгледан утре на Общото събрание на Асоциацията на ВиК. Припомняме, че срещу нето се обявиха Общинските съвети в Хасково и Димитровград. Днес на пл. „Свобода“ имаше и димитровградчани, които в момента плащат 1.87 лв. за кубик, но ако бизнес планът влезе в сила, ще дължат 3.66 лв. за кубик.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (1)

Асан

Асан

02.08.2021 | 21:34

Урсула ше им дава 1000 евро минимална европейска заплата

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?