Следвайте ни

Преобразуват „Обреден дом“ в Хасково

viber icon

 „Обреден дом“ ЕООД ще бъде преобразувано от търговско дружество в общинско предприятие, което ще се финансира със средства от бюджета на Хасково, а неговият директор ще бъде второстепенен разпоредител. Тази промяна ще гласува на следващо заседание Общинският съвет. Тя се налага заради решение  на Административния съд , според което стопанисването и поддръжката на гробищните паркове, трябва да се извършва от общинско предприятие, създадено по реда на Закона за общинската собственост, а не от търговско дружество. Решението на съда е от 10 януари т.г. и все още не е влязло в сила. 

„Обреден дом“, което е сред  печелившите  общински дружества, отговаря  за управлението на гробищните паркове. То издава разрешения за благоустрояване и оформяне на гробните места, за поставяне на паметници, пейки, огради и др. , също и контролира поставени незаконни такива, води регистър на местата. То осигурява транспорт на покойниците, както и организация на ритуалите.

Съветниците ще приемат и правилник за дейността на общинското предприятие, както и организационно-управленската структура и числеността на персонала.  

За функционирането на предприятието ще бъдат заложени средства в бюджета за т.г. То ще функционира по новия начин от 1 март т.г., като  ще му бъдат предоставени трите гробищни парка в града, заедно със сградите в тях, както и тази на ул. „Македония“ №12, в която  сега се помещава управлението на дружеството. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?