Следвайте ни

Премиерът в "Неохим": Близо 2 млрд. лв. са предвидени за малките и средни предприятия

viber icon

Близо 2 млрд. лв. са предвидени за малките и средни предприятия в България за технологична модернизация, зелен преход и дигитализация по линия на Плана за възстановяване и устойчивост на България. Това стана ясно по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в завода за производство и търговия на химически продукти в Димитровград "Неохим".

Вицепремиерът Томислав Дончев, който беше на място заедно с премиера, разясни, че подкрепата за бизнеса е в контекста на изпълнението на Зелената сделка и прехода към цифрова, нисковъглеродна и ресурсно ефективна икономика. Дончев посочи още, че 900 млн. лв. от предвидените 2 млрд. лв. са от Механизма за възстановяване и устойчивост, а останалите 828 млн. лв. са допълващо частно съфинансиране. 

Вицепремиерът  изтъкна ​също така, че в момента се водят преговори за включването както на област Хасково, така и на регионите Сливен, Ямбол, Ловеч, Търговище, Варна, Бургас и Габрово в допълнение към вече одобрените области Стара Загора, Перник и Кюстендил като допустими по Фонда за справедлив преход. Той предвижда допълнителна подкрепа за въглищни и въглеродноинтензивни региони на стойност близо 2,4 млрд. лева за България. Това са двете линии, по които може да се възползва и заводът в Димитровград за трансформиране на производството си в нискоемисионно.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че с подкрепата по линия на зелената сделка ще се гарантира бъдещето на завода и ще бъдат запазени работните места. От ръководството на предприятието се съгласиха, че така нареченият чист преход към климатична неутралност до 2030 г е изключително важен за ЕС и изразиха намерение да работят активно в тази посока.

Управата на завода специално благодари на министър-председателя Бойко Борисов за успешно проведените през миналата година преговори с "Газпром",след които цената на природния газ за България бе намалена с над 40 %. "Благодарение на това, което направихте с договарянето на намаляването на цената на газа, ние успяхме да разширим своите пазари, тъй като в момента имаме най-конкурентните цени на природен газ в цяла Европа“, отбелязаха от ръководството.

"На предприятието бяха върнати 17 милиона лева и бяха запазени всички работни места", изтъкна от своя страна премиерът. ​"Пазарът ни е либерализиран и това са безспорни факти. Ако беше лесно, да го бяха направили досега", допълни Борисов.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Главан

Главан

23.02.2021 | 14:04

Ако Неохим е към средния бизнес то? Стефчо много специално го гледа,колко ли ще пазарлъка.

Отговори
5 1
Сик

Сик

23.02.2021 | 13:02

2 млрд. от твоите 4 или от нашите данъци ?

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?