25
Следвайте ни

Премиерът: Преговаряме да удължим срока за въглищните централи

viber icon

Националният план за възстановяване и устойчивост на България трябва да бъде предаден в Брюксел до 15 октомври, заяви пред  журналисти в Маджарово министър - председателят Стефан Янев. Датата, която фигурира в националните документиза затварянето им е 2036 г., но все още преговаряме и усилията ни в разговорите с ЕК са да удължим срока. Въпросът е комплексен, касае множество хора, заети в тази индустрия“, отбеляза Янев. Той допълни, че част от решението на въпроса е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост – включително чрез търсене на заместване на тези мощности с друг вид гориво и  търсене на възможност за преквалификация на хората, които в момента са заети в минната индустрия. „Всичко това трябва да бъде договорено в рамките на следващата седмица като пакет“, заяви министър-председателят. По думите му е важно да се прецени до колко това е постижимо в цялостния дебат и обърна внимание, че въглеродните емисии се увеличават непрекъснато.

 В отговор на журналистически въпрос, премиерът Стефан Янев припомни, че правителството вече работи по мерки в подкрепа на бизнеса във връзка с увеличението на цените в енергийната сфера. Министър-председателят беше категоричен, че държавата не може да влияе пряко на пазара. Същевременно се търсят възможни решения, така че да бъдат защитени малките и средни предприятия. „Дейността на енергийната борса също е във фокуса на вниманието ни, но не защото ще се опитаме да влияем на цената на тока и на пазарните принципи, а за да се опитаме да видим правилата за работа на борсата и да се отстранят всякакви съмнения и възможности за изкривяване на цената с непазарни методи“, изтъкна Янев. Премиерът отбеляза, че са назначени редица проверки, чиито резултат ще бъдат оповестени, след като приключат. Министър-председателят добави още, че се работи и по план, който предвижда ВиК холдингът да изгради своя структура, с която да си купува ток на борсата. 

В Маджарово министър-председателят  участва в Националното тракийско поклонение, посветено на 108-ата годишнина от разорението на тракийските българи. Събитието се проведе пред Пантеона на загиналите тракийци в Мемориалния комплекс в града, където се извърши тържествено възпоменателно поклонение със заупокойна молитва.

Там бе и вицепрезидентът Илияна Йотова. В обръщението си към стеклите се хора пред Пантеона тя вицепрезидентът цитира думи на Капитан Петко войвода, които според нея са актуални повече от всякога за днешния ден: „Излиза, адаш, че всичко е в човека. Ето, няма турчин да ни натиска. А що се хванахме гуша за гуша, родни братя? Ще ти кажа защо. От лакомия, за кокала. От надпревара кой от кого повече да има. Ей това е, дето разваля света“.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?