112
Следвайте ни

Представиха книги за личности, свързани със Свиленград

viber icon

Две книжни издания за личности, свързани с историята на Свиленград, са вече част от фонда на общинската библиотека в пограницния град. Те са Фототипното издание на "Безсмъртни епопеи" от Петър Раковски и кратка биография на Петър Станчов, кръстник на Свиленград.

Книгите са отпечатани със съдействието на община Свиленград. Подготвени са за печат от Иван Чончев, главен експерт в библиотеката.

Чонмев разказа на презентацията интересни факти от житейския път на двамата бележити българи. На събитието присъстваха наследниците на Петър Раковски от Свиленград. Той е автор на стихосбирката "Безсмъртни епопеи" през 20-те години на миналия век, в която за първи път в мерена реч е описан погромът на българите в Свиленград и околните селища. Тогава издава и "Свиленградски общински вестник" и "Свиленградска трибуна".

Петър Станчов е учител, общественик и книжовник преди Освобождението и в първите години на строителството на нова България. По негово предложение се приема градът да се преименува от Мустафа паша на Свиленград от свила.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?