Предпочитаме традиционните пред суперхраните
Без значение е дали ядем отрови със салам или киноа
- 19:48, 01.07.2018
- 81
- 0
В модерния ни свят богатите ядат семена и кълнове, а бедните меса и колбаси. Причината - първите са полезни суперхрани за разлика от вторите, особено когато са пълни с Е-та и всевъзможни отпадъци като сухожилия, кожи и др., а съвременните салами са. Спорно е дали трудното изхранване на човечеството или обикновеното печалбарство кара производителите на храни да бълват боклуци, които превръщат съвременния човек в киборг, но за всички е ясно, че това трябва да се промени, тъй като много от болестите идват именно от лошата храна. Бавно и полека се променя и вкусът, и начинът на хранене на българина. А той трябва да се възпитава от детството.
Няма лошо модерните храни, като авокадо, чия и др. да присъстват в детското меню, но в него трябва да има и традиционни български храни. Бабите ни не са яли киноа, но бяха здрави, защото са консумирали чисти храни. Така смятат над 59 на сто от участвалите в нашата анкета. Попитахме ви „Авокадо и чия или традиционно хранене в детските градини?”. А поводът е намерението на здравното министерство да промени менюто в детските градини и училищата. Националният център по обществено здраве и анализи е разработил рецептурник с 433 рецепти за детските градини. В рецептите присъстват нетрадиционните за нашата трапеза семена и плодове, които обаче бавно си пробиват път на пазара и на трапезата на българина, въпреки скептицизма на мнозинството.
От есента авокадо ще замести тутманика, а смутита - бозата. От менюто отпадат колбасите, до минимум се свеждат десертите от захар, хлябът, солта и тестените изделия. Картофите и хлябът ще бъдат заместени от рецепти с киноа, елда, чия, ленено и сусамено семе.
Децата ще ядат манго, фурми, сушени боровинки. А към зеленчуците се добавят броколи, брюкселско зеле, рукола, салата айсберг, чери и сушени домати и сладки картофи. Добавят се още пармезан и котидж сирене.
Дали суперхраните ще влязат в градините предстои да видим, със сигурност обаче ще има съпротива. Показва го и нашата анкета. В нея едва 5.1 на сто смятат, че суперхраните трябва да заменят традиционните, за да се научат децата да се хранят здравословно.
18.6 на сто смятат, че това е поредната глупост. Вероятно имат предвид неуспешните опити през последните години, които не се увенчаха с успех. Млечните продукти и плодовете, които децата получават по сега действащата програма, отиват в коша и пълнят хладилниците вкъщи. Просто защото кашкавалът например трудно се разопакова от дете, за да бъде изяден. Плодовете никак не са свежи, а млеката са безвкусни.
Други 16.9 на сто от участвалите в анкетата смятат, че модерните храни не се купуват и се правят опити да се пробутат в детските градини. Т.е. да се свърши работа на вносителите.
Обобщените резултати от анкетата показват, че българинът си държи на традиционното хранене. Всеки лекар ще ви каже, че няма нищо лошо в колбасите, стига да не присъстват всеки ден на трапезата и да не са купешки. Факт. Не е лоша и бозата, стига да е истинска. Така е и със сиренето и кашкавала, ако не са от сухи млека, палмови масла и подобрители. Плодовете и зеленчуците, които консумираме, миришат на риба заради хормоните, които им слагат, за да са трайни, пълни са с нитрати. Без мирис е маслото, защото не е никакво масло. В същото време биопродуктите са скъпи, затова и трудно намират пазар у нас. А и все по-големи са съмненията за произхода им.
Да не се окаже, че и новите храни, които ще се опитат да въведат в градините и училищата, са като старите - супер, ама пълни с нитрати и хормони. Защото няма значение дали консумираш отровата с киноа или със салам. Нали?
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни