112

Предлагат посмъртно политик и художник за Почетни граждани на Димитровград

Предложения за удостояване посмъртно на политика Господин Тонев и на художника Петко Чурчулиев със званието Почетен гражданин на община Димитровград ще бъдат разгледани в предстоящото заседание на местния парламент.

Постъпило е предложение от граждански инициативен комитет за удостояването на Господин Тонев. „Той беше народен представител в 38-то Народно събрание от листата на ОДС, където винаги е откликвал на проблемите на хората“, пише в докладната. През 2009 г. основава и става първият председател на политическата формация „Българска демократична общност“ със седалище в Димитровград, като е бил и кандидат за президент.

Предложението за удостояването на Петко Чурчулиев е от кмета Иво Димов. Чурчулиев е първият творец в Димитровград, около когото се оформя професионалното ядро на художниците от града. Има множество участия в национални и окръжни изложби и пленери по живопис. Реализирал сам и в съавторство 14 монументални произведения, повечето от които в Димитровград.

На 10 ноември 2000 г. неговото семейство дари 33 живописни работи на художествената галерия в града и така ставанаха едни от най-големите й дарители. Негови картини са притежание още и на галериите в Хасково, Видин, Преслав, Добрич, Раднево, частната колекция на Питер Лудвиг в Аахен, Германия, както и частни лица. Художник с деликатна творческа чувствителност и индивидуална естетическа и емоционална мярка, се казва в докладната. През 2022 година Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ ще чества 60 години от своето създаване.

Общинският съвет ще избере комисия за провеждане на тайно гласуване за удостояване с отличието Почетен гражданин на община Димитровград.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?