112

Преди 38 г. в Хасково е извършен най-дръзкият и голям грабеж през социализма

Преди 38 г в Хасково е извършен най-дръзкият и голям грабеж по времето на социализма. „На 27 януари 1984 година в 20.30 часа се задейства план „Аида“ всички служби на милицията, ДС и военното контраразузнаване бяха вдигнати по тревога, след като пред местния клон на БНБ бе извършено нападение обир на инкасовия автомобил. 24-годишните Стефан Атанасов и Веселин Славчев успяха да задигнат и да избягат с огромна за онова време сума - 189 776 лева“. Това припомни днес авторът на книгата „Съдбата на криминалиста“ Васил Матвеев, който по онова време бил млад оперативен работник в тогавашната милиция.

На същата дата тогава рождения си ден празнувал полк.Крум Арнаудов - началник на научно-техническото отделение в окръжното управление на МВР. Бил поканил всичките си колеги от НТЛ групата в дискотеката в димитровградското с. Радиево. На връщане за Хасково на три места били спрени за проверка от въоръжени с автомати „Калашников“ постове.

По онова време градата се охранявала от милицията. Стефан познавал отлично действията на униформените, тъй като баща му е бил служител в хасковското районно управление на МВР. Целта на двамата авантюристи била да изчакат пред банката пристигането на автомобил с пари от някое от големите местни предприятия и да го атакуват. Набелязали пачките на „Търговия на дребно“. Около 18 часа всеки ден касиерката Тонка Бахчеджиева, придружавана от 65-годишния охранител Стамо Кралев, носели оборота от магазините в банката.

За подготвяното нападение младежите задигнали ладата на свой познат. Двамата имали ключ за гаража и возилото. Преди да тръгнат към удара на живота си, те дори разтоварили чувалите с картофи, оставени от собственика на автомобила. Сдобили се и с фалшиви кърджалийски регистрационни номера. Били дегизирани с перуки и качулки от крачоли на анцузи. Двамата спрели автомобила си до клона на БНБ на ул. „Цар Освободител“. Това станало половин час преди там да дойде колата с парите.

Нападателите изчакали касиерката да излезе от возилото, за да позвъни на входа на банката. Идеята била да издърпат торбата с левовете, в този ден обаче пренасящият ги охранител бил вкарал ръката си в чувала, за да му е по-удобно, и затова се стигнало до сборичкване. Стефан дори успял да вземе оръжието на милиционера и го хвърлил в градинката. Здравеняците отскубнали чувалите с пари и се метнали в автомобила си. Докато служителите на клона на БНБ се усетят какво е станало, обирджиите духнали в посока вилна зона между „Куба” и „Кенана”.

До залавянето на извършителите всяка вечер в полунощ се провеждали оперативки при окръжния началник полк. Георги Милушев. Там редовно присъствал и първият секретар на партията Стоян Стоянов.  От софия пристигнали  Сашо Кюлев, началник-отдел „Тежки престъпления“ към Дирекция на „Националната милиция” (ДНМ), полковник Леонид Кацамунски, началник на криминалното  управление на ДНМ. „Работеше се със съвест и чувство за отговорност. Разработката съдържаше 32 тома явен и 4 тома секретен материал“, разказа преди няколко години пред „Марица“ началникът по онова време  на криминалния отдел в Окръжното управление на МВР-Хасково полк. Георги Тишевишки, който за съжаление вече е покойник. 

След приключването на случая полковник Тишевишки и Григор Вълков изготвили обстоен анализ на случая. Включен е в строго секретния наръчник по криминалистика. Изучава се и до ден днешен в Академията на МВР в Симеоново.

Процесът срещу извършителите Стефан Атанасов и Веселин Славчев първо се гледа в Хасково от състав на Върховния касационен съд на открити врата в залата на НТС пред 2000 човека. Председател е бъдещият премиер Димитър Попов. Наказанието е по 20 години затвор.

По реда на надзора обаче делото се гледа повторно от друг състав на ВКС в София. Там са издадени смъртни наказания, изпълнени няколко седмици след това.

 

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
така беше

така беше

27.01.2022 | 14:12

При соца за кражба на 5 хиляди даваха смъртно наказане -сега го считат за детска работа , а за повече се гордеят че са откраднали само телефонните измамници крадат много повече

Отговори
7 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?