25

Преброяването: 22.1% са отишли от града на село, 15.6% от село в град  

62.9 % от мигриралите са се преместили извън хасковска област

Миграцията е сред основните причини за обезлюдяването на населени места в Хасковка област, заедно с отрицателния естествен прираст. Най- често  обаче жители на областта се преместват да живеят извън нея в търсене на по- добри работа и образование. Извън областта са  отишли 62.9 на сто от мигриралите. Останалите 37.1 на сто са се преместили в населено място в областта,  показват данните на НСИ след проведеното  м.г. преброяване на населението.  Според данните, публикувани по- рано, населението на областта е намаляло с 34 673 или с 14 % за 10 години.

Миграцията на населението е основен фактор, който оказва влияние върху броя и структурите на населението както на страната като цяло, така и за отделните региони и територии, посочват от НСИ. 

В национален мащаб най- голяма е миграцията от градовете към градовете.  В друг град са се преселили 56.6 на сто от мигриралите. От град на село са отишли да живеят 22.1 % от преместилите се.  Това е любопитен процент, който вероятно се обяснява с пандемичните последни 2 години, когато  много хора потърсиха спокойствието на селата, особено с възможността да се  работи  у дома. 

От села в град са се преместили по- малко от мигриралите- едва 15.6 на сто. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?