Следвайте ни

Празник три в едно отбелязаха в НЧ "Аспарух Лешников"

Доайенът в читалището 87 годишната поетесата Дора Белевска подари на всички рецепта за никулденски шаран по чирпански

viber icon
ХАСКОВО, Михаил МИХАЙЛОВ

Празник три в едно отбелязаха в НЧ "Аспарух Лешников" днес. Членовете на читалището направиха общо празненство за Варвара, Сава и Никулден. За съжаление нямаме именици, но това не ни пречи да почетем големите християнски празници каза председателят му Руска Караджова.

Певицата Господинка Тодорова поздрави приятелите си с песента на Борис Машалов - "Провикнал се е Никола". Той ми е любимия певец, а песента е най подходящата за този празник, каза пенсионерката. Тя произнесе и слово за света Варвара, която след като приела християнската вяра станала обект на гонение от собствения си баща, който я затворил в кула, а после помолил управителя на града да я обезглавят.
Янка Гочева прочете щрихи от житието на свети Сава, който е национален светец на Сърбия, но е почитан и в България.
Доайенът на читалището 87 годишната поетесата Дора Белевска пък припомни историята за Мирликийският чудотворец - Свети Никола. Легендата гласи, че свети Никола запушил с шаран пробойна в кораба, с който пътувал и така спасил от удавяне екипажът и пасажерите му. Белевска е бивш преподавател по литература и подари на празнуващите една от многобройните си рецепти за никулденски шаран, а имено тази от родния си град Чирпан. Тя гласеше: Необходими продукти: шаран – 1.5-2 кг., кило кромид лук, половин чаена чаша олио, чаена лъжичка червен пипер, черен пипер и сол на вкус, китка магданоз, чаена чаша счукани орехи, няколко домата, нарязани на филийки.

Жените отрупаха трапезата в читалището с ястията, характерни за трите празника, като бяха представени историята и вярванията за Света Варвара (4 декември), Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември), за които има поговорка: “Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща”. Председателят на читалището Руска Караджова пък беше подготвила специална пита във формата шаран, с която приятно изненара останалите./МарицаОще от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?