Следвайте ни

Пращат в следствения арест секционна комисия за вота в Хасково

viber icon

В следствения арест на Хасково ще има секционна избирателна комисия (СИК) за парламентарния вот в Хасково. Това става ясно (ВИЖ ТУК!) от решение на районната избирателна комисия (РИК).

В РИК е постъпило писмо ​от кмета Станислав Дечев, с което уведомява районната комисия, че с негова заповед от 1 април е образувана СИК с № 293400152. Постъпило е и предложение от градоначалника за назначаване състава на СИК, което съдържа имената на предложените лица, ЕГН, длъжността в комисията, партия или коалиция, която ги предлага и телефон за връзка. Приложени са и всички съпътстващи документи към писмото.

На територията на община Хасково са образувани 156 избирателни секции, обявиха от кметството в съобщение до медиите. "За първи път СИК ще работят в условията на извънредна епидемична обстановка, което ще бъде изпитание както за тях, така и за всички, ангажирани с подготовката и провеждането на парламентарните избори", допълниха от местната администрация. В тази връзка градоначалникът Станислав Дечев информира всички директори на училища, на ДГ №17, секретарите на народните читалища, на клубовете и уредниците на сгради, в които има СИК за мерките, които трябва да спазват, съгласно указанията на министерството на здравеопазването.

Следва да се обособят, доколкото е възможно, отделни входни и изходни коридори в сградата, в която са разположени СИК. При невъзможност да се обособят коридори за еднопосочно придвижване на избирателите и участниците в изборния процес, да се направи подходяща маркировка.

Доколкото е възможно и според персонала, с който разполагат, да следят за броя на избирателите, които влизат в сградата, за да се избягват струпвания, а избирателите да бъдат възможно най-кратко време в сградата.

Да определят дежурни служители, които на входа на сградата, да предоставят еднократни маски на избиратели, които не носят такива. Всяка избирателна комисия получава, заедно с изборните материали, еднократни маски, предназначени за избирателите.

Да бъде определен служител, който в деня на изборите, да се грижи за чистотата и да съблюдава за опазване на имуществото в сградата, както и да извърши дезинфекция на подовите повърхности в общите части, които се ползват в изборния ден. Служители на община Хасково ще почистват и дезинфекцират сградите, които са неизползваеми, но има ситуирани СИК. Дезинфектантът за подовите настилки е осигурен от община Хасково.

Всички лични предпазни средства за членовете на СИК, както и дезинфектанти за ръце и повърхности, ще бъдат предоставени на комисиите от общинска администрация - Хасково, заедно с изборните материали и книжа. Това ще стане на 3 април, по график. Получаването на изборните материали от СИК ще бъде съобразено с графика за доставка на машините. Всеки председател на СИК ще бъде уведомен по телефона за часа, в който следва да получи материалите.

В изборния ден, съгласно указанията на здравното министерство, е направена организация от страна на община Хасково, така че всяка СИК да бъде посетена от медицинско лице. То ще извърши измерване на телесната температура на членовете на СИК с безконтактен термометър. Лица с температура над 37 градуса или със симптоми на остри респираторни заболявания - кашлица, хрема, затруднено дишане и други симптоми, няма да се допускат в СИК.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?