112

Поставиха контейнери за стари дрехи в Свиленград

Първите специализирани метални контейнери за разделно събиране на стари дрехи и текстилни материали бяха разположени днес на две места в Свиленград, съобщиха от кметството.

На всеки контейнер е щампован надпис, указващ вида на отпадъците и телефон за връзка. Необходимо е дрехите да бъдат поставени в добре затворени торби или чували. Пакетите се поставят в подвижната горна част и се изсипват с повдигане нагоре.

Инициативата е на общината и цели да се улеснят гражданите в разделното изхвърляне на стари дрехи и те да не попадат в общия битов отпадък за депониране. Това е поредната стъпка в дългосрочния план на общината за постигане на нулеви отпадъци. Сключен е договор с лицензирана фирма за организиране на система за разделно събиране на битови отпадъци от облекла и текстилни материали на територията на общината. 

Предстои поставянето на още контейнери в съответствие с броя на жителите на града. Събирането на отпадъците ще се извършва така, че да не се допуска препълване на контейнерите. Засега е планирано това да става веднъж седмично. Фирмата ще събира, сортира и предава за повторна употреба или за преработка изхвърлените дрехи и текстилни материали.

Продължава събирането на стари дрехи и обувки както и досега в Екоцентъра на общината, намиращ се в кв. „Изгрев” - бившата база на „Кореком”, допълниха от местната администрация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?