Следвайте ни

Посетители препълниха музея в Хасково на изложбата за бялата емиграция

viber icon

Посетители препълниха днес фоайето на Регионалния исторически музей в Хасково. Тук се откри изложбата "Ваше благородие, госпожа Чужбина. 100 години бяла емиграция в България". Тя е на Държавна агенция "Архиви" по инициатива и с подкрепата на д-р  Димитър Иванов.

Експозицията излиза за първи път извън София, а Хасково я обогати със собствен принос, след като за презентацията днес към 19-те пана от националния формат бяха добавени още 3. Те разказват за разселването на белогвардейската диаспора в Хасковския регион и приобщаването й към местното общество.

Едно от трите нови пана е посветено на Търново Сеймен - днешен Симеоновград​. ​Там били настанени 1000 бежанци при 4000-5000 души местно население. Други снимки и документи говорят за лекарите - руснаци, които са работели в района. Третото пано в изложбата е изцяло с документи от Държавен архив - Хасково.
Избожбата ще остане за месец във фоайето на историческия музей. Интересни факти пред събралите се изнесе уредникът Милен Вълчев.

Изложбата в цялост представя пътя на бялата емиграция до нашата страна в началото на 20-те години на миналия век и включването на имигрантите в културния, икономическия и обществен живот в България. "Приемането на между 30 000 и 40 000 руски мигранти от нашата държава редом с приютяването на арменци след турския геноцид и спасяването на българските евреи от Холокоста е едно от явленията, които отреждат място на България в световната съкровищница на доброто", каза на откриването д-р Димитър Иванов.

Сред дошлите да разгледат експозицията имаше и наследници на руските бели емигранти.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?