Следвайте ни

Пореден социален проект започна в Димитровград

Символична първа копка на център за настаняване на възрастни с деменция направи кметът Иво Димов

Символична първа копка на Центъра за настаняване на възрастни хора с деменция направи кметът на Димитровград Иво Димов заедно с депутата от ГЕРБ Митко Полихронов и с областния управител Станислав Дечев.

Общата стойност на проекта е 554 856.00 лв. Парите са 100% безвъзмездна финансова помощ от ЕС. В рамките на 15 месеца ще се извършат дейности, с които ще се обнови сградният фонд и прилежащото дворово пространствов обхвата на проекта.Предвидената социална услуга, е с капацитет 15 места и ще даде възможност за обгрижване на 15 човека с ментални проблеми. Те ще бъдат обслужвани от 13 човека обслужващ персонал​.

В момента 7 са хората от от третата възраст с деменция от общината. Те са настанени в други подобни центрове извън Хасковския регион.

Центърът ще се помещава в бившата АТЗ-болница, с обособен самостоятелен вход от запад посредством ново стълбище. Достъпът за хора с увреждания ще се осъществява по нова стоманобетонна рампа в западната част на сградата. 

Предвидени са седем двойни стаи и една единична, всяка от които ще е със собствен санитарен възел. Всички те ще са с южно изложение, ориентирани към паркова среда. Предвидено е и помещение за обща дневна, оборудвано с ниска и висока мебел и телевизор, като към него се приобщава и съществуващата открита тераса посредством остъкляването й.

"Това е част от програмата ни и бе включена в предизборните ни обещания отпреди 4 г. Грижата за хората от третата възраст е приоритет за общинската администрация", коментира Димов. Той допълни, че вече се работи и по програма за създаване на център за възрастни без деменции. Той трябва да се помещава на втория и третия етаж в същата сграда.

"Адмирации за работата на димитровградския кмет и и екипа му. Освен привличането на много инвеститори, Димов и администрацията му наблягат и на социалната политика в общината. Този център за общината. Най-хубавото  е, че финансирането е изцяло европейско, без да се натоварва местният бюджет", коментира депутатът Полихронов.

"Факт е, че община Димитровград през последните години направи изключително много за интеграцията и социализацията на всички уязвими групи. А това се случва, защото кметът Иво Димов и екипът му, избраха да вод​ят устойчива социална политика, която не маркира, а разрешава проблемите.  Затова Вие заслужавате нашето огромно уважение. Защото социалната сфера е една от най-сериозните и тежки. Тук всеки казус е човешка съдба, болка и страдание", каза областният управител Станислав Дечев и подчерта, че за успехите на едно управление се съди по условията, в които живеят най-слабите и беззащитните.

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?