Следвайте ни

Поне 2 г. плащаме по- висока такса смет

От 2022 г. налогът ще се изчислява по нов начин, а  от домакинствата ще зависи колко ще им струва 

viber icon

Такса смет скача и поне през следващите две години ще плащаме повече. През 2022 г. трябва да се случи отлаганото ново изчисление на  местния налог, а от домакинствата ще зависи да плащат по- малко. 

През 2021 г. ще има преброяване на населението, което ще покаже колко души има в домакинство, а това е сред основните варианти за ново изчисляване. Сега таксата не е справедлива, тъй като се смята на база данъчна оценка на имота, независимо от броя на обитателите му и количеството смет, което генерират. Така  такса смет за жилище в Хасково от 120 квадрата с един обитател, е по- висока от тази в апартамент от 86 кв.м с трима души в него, а количествата битова смет със сигурност са различни.  

Вариантите  в промените на Закона на местните данъци и такси са три, от които общините ще могат да избират. За събирането, транспортирането и третирането на битовите отпадъци ще се прави индивидуално измерване чрез торби и контейнери. Гражданите ще купуват от общината определен минимален брой пликове с определена вместимост всяка година. Неизползваните през годината ще могат да се потребяват през следващата, като ще заплащат само разликата.
Таксата може да се определя  и според броя на живеещите в даден имот. Третият вариант е чрез контейнери. На този етап не е ясно кой от вариантите би избрала община Хасково. Който и да предпочете обаче от домакинствата ще зависи да плащат по- малко, като изхвърлят по- малко  отпадъци. 

Вече е ясно, че от догодина ще плащаме с 16.7 % повече заради увеличената  такса за депонирането на отпадъците. От 1 януари тя става 95 лв. за тон  вместо  сегашните 57 лв. През следващите години тя няма да се променя. Годишно община Хасково депонира в Гарваново между 17 000  и 18 500 т, коментираха от администрацията. В тези отпадъци обаче има и строителни, които тежат и трябва да отиват  на специализираното депо на старото пловдивско шосе, вместо в контейнерите и после в Гарваново. Т.е. става въпрос и за самосъзнанието на гражданите, които със сигурност не искат да плащат повече. 

Неразумното използване на контейнерите за зелени отпадъци е причината на много места в Хасково те да липсват. Оказа се, че в кафявите съдове се изхвърля битова смет, а това проваля компостирането, каквато е идеята. Събрахме ги, тъй като няма ефект, коментираха от общината. Подобно е положението и с цветните контейнери за разделно сметосъбиране. Те или са празни, или пълни с битова смет от всякакво естество. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?