112

Помощ са потърсили 156 жертви на домашно насилие в Хасковска област

156 жертви на домашно насилие са потърсили помощ към 31 октомври в региона, съобщиха от Фондация „Български център за джендър изследвания-клон Хасково“.

Пострадалите са основно жени на между 20 и 50 г. Това обаче е малка част от жертвите, защото се счита, че всяка трета или четвърта жена е подложена на домашно насилие. Отделно има косвени пострадали като децата, свидетели на насилието, например.

В Кризисния център в Димитровград са настанени 13 жени и 14 деца. Извършени са 483 консултации със специалисти, има 49 молби по Закона за защита от домашното насилие, 40 консултации са направени на двама извършители.

Издадени са 29 заповеди за незабавна защита, има 15 случая на отстраняване на извършителя от жилището за определен от съда срок, 31 са забраните да се приближава пострадалата жена.

Прокуратурата е образувала 19 дела за нарушаване на заповеди за защита. Три от тях са приключили – едно е с пробация, а други две с глоби от 2800 и 5000 лв.

От вчера започна 16-дневна кампания на активизъм срещу насилието, основано на пола. Планирани редица събития в региона. Във фейсбук страницата на фондацията се събират снимки и послания срещу домашното насилие.

За трета поредна година община Хасково също подкрепи инициативата и камбанарията до монумента на Света Богородица в парк „Ямача“ бе осветена в оранжево в знак на съпричастност към жертвите на домашно насилие.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?