Следвайте ни

Помните ли розариума на Кенана, вижте какво остана от него 

viber icon

Оформеният през 70-те години на м.в. парк Кенана днес има много места за разходки и спорт, но някои загубихме безвъзвратно. Освен изкуственото езеро, такова място е розариумът.  Тези, които още го помнят, ще различат сред руините чудните алеи от камъчета, останали от него. От  цветните алеи няма помен, отдавна са превзети от бурени, рушат се стълбите и парапетите, някои дори  са опасни. Почти запазени са кътовете и водната площ на началото, показа наша разходка  до това любимо място  на много хасковлии в близкото минало.

Тъжна е гледката на бившия розариум, който  сякаш първи западна през годините на разруха на Кенана.  После дойде ред на езерото, по което имаше водни колела, истинска атракция през 70-80 г. на м.в. 

Когато преди години бяха направени ремонти в лесопарка , те за жалост не стигнаха до розариума. Бяха изградени пътеки и велоалеи, единствените за сега в Хасково, както и скейт площадката и беседки. Не бе обновена и детската площадка до една от сцените в парка, катерушките й още са от онези металните, които според днешните стандарти, са опасни за малчуганите. 

Днес освен розариума, от възстановяване се нуждаят и новоизградените алеи, които са нацепени, както и централната пешеходна алея, която е около 2.5-3 км и никога не е била освежавана. 

Лесопаркът е с площ от 236,6 ха , огромно пространство, за което  са нужни много пари. Дано се намерят, защото Кенана е най- големият парк в града и любимо място за  спорт и разходки на хасковлии. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Василев

Василев

12.09.2021 | 15:23

Цанке,то от България какво остана?Разруха и корупция дебне отвсякъде.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?