25

Полиция охранява РИК - Хасково заради заплахи, отправени от кандидат за депутат 

Полиция охранява заседанията на РИК – Хасково. Причината са отправени заплахи и тормоз от кандидат за народен представител. Преди дни той нахлул в комисията с искане представители на партията, която го издига, да получи места в определени СИК. Обясненията от наша страна, че ЦИК по методика определя съставите, след като няма разбирателството на консултациите, както и че като кандидат той не може да присъства на заседанията ни, тъй като това е нарушение на Изборния кодекс, не му направиха никакво впечатление. Това съобщи председателят на РИК Добромир Янакиев. Той допълни, че комисията работи под напрежение заради своеволията на въпросния кандидат. Сигнализирана е прокуратурата, а след заседанието довечера, ще бъде подаден сигнал и в ЦИК.

За нас това е опит да се блокира изборни процес. Целта е да си подадем оставките, за да дойдат други хора. Въпреки че повечето от членовете на комисията са жени, не се поддават на подобен натиск, каза още Янакиев. Той допълни, че представителите на партията с кандидатът, отправил заплахите, има двама представители в РИК. Те не участват в работата на комисията, идват, гласуват и толкова, каза още той. 

Янакиев очаква комисията да е под постоянно видеонаблюдение, не само по време на заседанията.  Заради подобни заплахи полиция охранява и ОИК- Хасково, която заседава във връзка с предстоящите на 23 юни избори за общински съветници. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?