25
Следвайте ни

Полицай спаси кръста в Свиленград, COVID лиши Любимец от ритуала 

viber icon

35-годишният граничен полицай Стефан Гадьов извади богоявленския кръст в Свиленград . Той бе най-бърз сред общо десетимата смелчаци, хвърлили се за кръста във водите на Марица.

В слънчевото и топло време много свиленградчани се събраха на стария мост над Марица и на двата бряга на реката, за да  наблюдават традиционния ритуал с хвърлянето и спасяването на кръста.

Кметът на общината арх. Анастас Карчев поздрави победителя. Гост на празника в Свиленград бе генералният консул на РБългария в Одрин Борислав Димитров. Бе спазена и дългогодишната традиция да се извърши водосвет за здраве и успех през новата 2022 г. в сградата на Общинската администрация.

На големия празник Богоявление божествена света литургия бе отслужена в църквите в града и селата от общината.  Великият богоявленски водосвет отслужиха архиерейският наместник отец Константин, отец Георги и отец Димитър. 

се игра мъжко леде хоро, на което се хвана и репортерът от хасковската Е тв Младен Желязков, облечен в народна носия както останалите участници в хорото.

В димитровградското с. Горски извор кръста спаси Емил Димчев. Той сподели, че всяка година се хвърля за кръста, за да е здрав . 

В Хасково Богоявленският водосвет се проведе на площад „Свобода“, където бяха осветени  знамената на българската армия. Командирът на Военно формирование 52 740 подп. Светослав Годинов прие почетния строй, а отец Никола благослови военнослужещите. Церемонията приключи с празничен марш.

В Ивайловград в храм „Св. Преображение Господне“ имаше Тържествена литургия, а кръстът бе хвърлен на площада. 

Тази година в Любимец нямаше ритуал по спасяване на кръстта.. Причината е повишената заболеваемост в града и големият брой положителни резултати от Ковид тестове.  Струпването на повече на хора на едно място е допълнителна предпоставка за разпространението на вируса, съобщиха от църковното настоятелство на „Свето Успение Богородично“.  В църквата отец Трифон Караджонов отслужи Света литургия и ще освети вода за миряните.

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?