Следвайте ни

Показват "Властелините на Родопите" в Димитровград

viber icon

Две седмици жителите и гостите на Димитровград ще имат възможността да се потопят в съкровищницата на биоразнообразието в Източните Родопи. То е сред най-добре съхранените и най-богатите в Европа. ​Това ще стане възможно на изложбата "Властелините на Родопите“, съобщиха от кметството. Тя ще бъде официално представена във вторник ​- 21 май 2019, от 18 часа във вътрешния двор на Историческия музей .

"Изложбата се организира съвместно от фондация По-диви Родопи и НЧ "Марица-2008" и със съдействието на община Димитровград. Датата не е случайно подбрана. С откриването й ще отбележим 27-ата годишнина на програмата LIFE, както и на Директивата за местообитанията. ​И двете са одобрени на 21 1992 г. Оттогава насам те са допринесли съществено за опазването на неповторимото природно наследство на цяла Европа, а вече повече от десетилетие  – и на България", разказаха организаторите.

Посетителите ще могат се насладят на изложбата на чаша вино и да научат любопитни факти за дивата природа на Източните Родопи. Изложбата е двуезична и предлага информация на български и английски.

Както самото име подсказва, фокусът на изложбата "Властелините на Родопите“ ще бъде поставен върху белоглавите и черните лешояди, известни още като властелините на родопското небе. Посетителите ще могат да видят ​също снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя. Също ще научат повече за завърналите се през последни години зубри и тарпани. Външната галерия включва общо 28 фотографии от девствената природа на източния дал на Родопите, едно от последните запазени подобни кътчета в Европа.

Целта, която си поставят организаторите, е да се запознае по-широката аудитория с непокътнатата дива природа на Източните Родопите и да се зароди съзнание и грижа за опазването й.

Родопите са същинска съкровищница на биоразнообразието, като голяма част от източния им дял е включена в европейската екологична мрежа от защитени зони Натура 2000. Изложбата представя дивата природа именно в едно от последните запазени девствени кътчета на Европа. Източните Родопи са и последното в България убежище за черните и белоглавите лешояди, към които е насочен проектът по програма LIFE "Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите​"./Марица

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?