Следвайте ни

Показват уникални находки за Деня на археолога в Димитровград

viber icon

Уникални фибула  и  скулптурка на кон от античността, средновековно бронзово кандило и кръст енколпион са само малка част от новопредставените предмети в зала "Археология” на Исторически музей-Димитровград. Те са изложени по случай 14 февруари – Ден на археолога.

"Находките са открити   при спасителни археологически разкопки  на обекти край с. Великан, които днес попадат под трасето на магистрала „Марица”. Сред тях има още псалия от кост - предмет за писане, печат и други. Всички предмети,  включени във времената изложба "Димитровградска община  от неолита през средновековието", са преминали през реставрация и научна обработка. С тази инициатива  спазихме традицията в началото на сезона да обновим находките включени в изложбата  с нови не показвани досега", коментира археологът и уредник Нели Кръстева.

В края на миналата година Исторически музей-Димитровград постави в специални витрини реставрираните  статуя на богинята Изида и глава на сатир.  Находките, датирани от ІІ в. бяха открити през 2017 г. на Светилището на нимфите и Афродита край с . Каснаково от екип ръководен от гл. ас. д-р Веселка Кацарова от НАИМ на БАН.

Въпреки пандемията, Исторически музей-Димитровград продължава да посреща посетители, спазвайки всички изисквания на ​Министерството на здравеопазването.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?