Следвайте ни

Показват как емблематичен кмет гради мостовете на дружбата в Димитровград

viber icon

Експозиция "Мостове на дружбата" за празника на Димитровград ще бъде открита от 17.30 часа на 31 т.м. в местния Исторически музей.

Началото на тази колекция е поставено от един от емблематичните кметове на общината. Той е  Петър Йорданов - Тушо. Градоначалникът, който не си е мълчал и на дългогодишния първи в държавата по онова време - Тодор Живков.

През 1957 Петър Йорданов участва в Учредителния конгрес на Световната федерация на побратимените градове в град Екс ле Бен в Югоизточна Франция. Той дарява на музея голяма сбирка от документи, снимки, подаръци и символи, свързани с дейността на организацията и побратимяванията на градовете. През годините колекцията се обогатява, но голяма част от нея не е показвана никога. 

До 1989 г. Димитровград се побратимява с 8 градове, вкл. един отвъд "желязната завеса" - Гросето (Италия). Днес градът поддържа приятелски връзки с още 10 града от Европа , Балканите и един от Китай - Дзяо-Дзин. Съпътстващи прояви на проекта: издаване на двуезичен каталог и заснемане на 3 минутен  видеоразказ по темат​а.

Изложбата "Мостове на дружбата"е финансирана по проект от Министерството на културата по процедура за проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства. Партньори са община Димитровград и Държавен архив – Хасково. 

"Основна цел на проекта е да представи и популяризира една от интересните колекции на музея, свързана със създаването на Световната организация на побратимените градове и международните връзки на Димитровград", обясниха от кметството.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бай Тошо

Бай Тошо

12.08.2021 | 16:18

Комунистите и бригадирското движение направиха Димитровград, после някакъв гербав седесарски тулуп и европейски дупедат щял да сменя имената на градовете, защото му били комунистически!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?