Следвайте ни

Показват 30 платна на Петко Чурчулиев в галерия "Средец"

viber icon

Ретроспективна изложба живопис на Петко Чурчулиев, чието име носи и художествената галерия в Димитровград, ще бъде открита в столичната зала "Средец" от 17 ч. на 11 т.м. Експозицията е от 30 ​картини, сред които Портрети, автопортрети и живописни платна и ще продължи до 27 ноември.

Художникът е роден на 8 юли 1942 г. в пловдивското село с. Искра, но от 1963 г. живее в Димитровград. Учи живопис при проф. Васил Стоилов във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Дипломира се през 1971 г. Работи като художник на ГНС, уредник на Художествената галерия и преподавател по изобразително изкуство. Бил е член на АМХ и член на ръководството на СБХ-група Хасково.

Петко Чурчулиев е първият художник в Димитровград около когото се оформя професионалното ядро на​творци от града. Има участия в  национални и окръжни изложби и пленери по живопис. Реализирал сам и в съавторство 14 монументални произведения, повечето от които в Димитровград.

Негови картини притежават галериите в Димитровград, Хасково, Видин, Преслав, Добрич, Раднево, частната колекция на Питер Лудвиг в Аахен, Германия, както и частни лица.

Почина на 16 ноември 1995 г. в Димитровград.

През 1997 г. е уредена първата му самостоятелна изложба. Същата година Градската галерия Димитровград приема неговото име. От 1998 г. следват още три самостоятелни изложби  - в София и в Димитровград.

Синът му Стефан Чурчулиев също е художник с редица самостоятелни изложби и спомоществувател на галерията в Димитровград. Той сред инициаторите за провеждането на художествени пленери в града. 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?