Следвайте ни

Пожар евакуира децата от детска градина в Хасково

viber icon

Милена ЛАВЧЕВА, Хасковска Марица

Пожар евакуира децата от 18-та детска градина в Хасково в 9,30 часа тази сутрин. След воя на алармената система малчуганите бяха изведени от сградата за по-малко от две минути на двора. В този момент пристигна и пожарната кола с включени сирени и светлини. Това за щастие се случи на учение по противопожарна безопасност в детското заведение.

Малчуганите с интерес наблюдаваха как се гаси огън с пожарогасител. В демонстрацията, освен служители на РСПБЗН-Хасково участваха и госпожите, както и малката Дария. Преди да тръгнат да гасят пламъците те бяха екипирани от пожарникарите със задължителното предпазно облекло,както е според изискванията – с каска, шуба, панталон, колан и ръкавици. Децата, а и персоналът на градината научиха, че огън никой няма право да гаси без тези предпазни средства, заяви за „Хасковска Марица” Мирослав Сариев, началник група „Пожарогасене и спасителна дейност” към РСПБЗН Хасково. Той допълни, че по правилник след подаване на сигнала за пожар, децата трябва да бъдат изведени от сградата до 2 минути, а малчуганите от 18-та детска градина са се справили за по-кратко време. След извеждането им, докато пожарната пристигне, госпожите трябва да преброят децата и ако някое липсва, означава, че то е останало някъде вътре. Още като дойдем, трябва да ни съобщят липсва ли някой и ако да, ние най-напред влизаме в горящата сграда да го търсим, обясни Мирослав Сариев.

Това е и целта на занятието – да разберат децата как трябва да се действа при пожар и да не се паникьосват, коментира директорът на ДГ №18 Гергана Бойчинова. Тя добави, че подобно учение правят всяка година.

След като гасиха огъня, възпитаниците на Детска градина №18 „Осми март” минаха един по един през кабината на пожарната кола, която бе спряла в двора на градината. След това децата пръскаха с вода от маркуча на пожарната кола по ливадата, което искрено ги забавляваше./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?