Следвайте ни

Подпомагане на българското производство и реализация на високотехнологични проекти могат да върнат младите хора в област Хасково

viber icon

Единствено държавата може да защити българското производство. Но преди това трябва да имаме управляващи, които са готови да го защитават. Ако ще избираме правителство, готово да закрие енергийните централи в Маришкия басейн, то със сигурност няма да отстоява интересите на земеделието. С тези думи кандидатът за народен представител Стефан Димитров обобщи виждането си по темата за земеделието, обсъждана по време на срещата му с председателя на СДС Румен Христов и кмета на Хасково Станислав Дечев.  

Румен Христов посети Хасково, за да подкрепи лично кандидатът на партията в листата на ГЕРБ – СДС Стефан Димитров. По време на разговорите си с кмета на областния град, те обсъдиха важни за хасковския регион теми.

Димитров изложи един от основните проблеми, а именно невъзможността на зеленчукопроизводителите да реализират продукцията си навреме. Като основна причина за това посочи високия внос на сезонни плодове и зеленчуци от Турция.

Държавата трябва да гарантира „прозорец“ в съответния сезон, в който българските производители да реализират собствената си продукция, обясни Димитров. И уточни още, че Европейската комисия дава възможност на страните-членки за ограничаване на вноса за определен период от време, като ангажимент на бъдещия министър ще бъде да обоснове такива мерки пред ЕК, за да се подпомогнат родните производители. В подкрепа на твърдението му, Румен Христов уточни: „Зърнопроизводството в България е в основата на земеделието и е на световно ниво. Разполагаме с най-модерната техника, за която редица държави мечтаят. Време е обаче да започнат да се отделят средства предимно от националните доплащания за подпомагане на овощарството, зеленчукопроизводството и др.“. И допълни, че у нас трябва да се насърчават мерките за обединения на земеделски производители. Христов засегна темата и за оранжерийното производство. По този повод Димитров обясни, че за да функционира една оранжерия, са необходими значителен брой сезонни работници, които трудно се намират в едно малко населено място. А това води до нуждата от транспортирането им и оскъпяване на себестойността на продукцията. Допълни, че идеята, която се опитва да прокара кметът на Хасково за развитие на индустриалната зона – част от кръговата икономика, ще даде възможност за разкриване на нови производства и осигуряване на заетост за около 3000 човека. А, когато тези хора, са налични в региона, ще могат да бъдат насочени към сезонна заетост в оранжерийното производство, например.

Тримата обсъдиха неяснотите около изпълнението на целите на т.нар. „Зелена сделка“ и закриването на мините в Маришкия басейн.

„За област Хасково ще бъде проблем, ако се приеме новият План за възстановяване и развитие, изготвен от служебното правителство. Промените в него са свързани с намаляване средствата за проекти за проучване и изграждане на мощности за производство на електроенергия от „зелен“ водород.“, категоричен бе Димитров. И заяви, че тиражираните в медиите твърдения, които определят проектите, свързани със зеления водород като пилотни и непознати, не  отговарят на истината. Увери, че такива в България има отпреди повече от 10 години. Част от тях са реализирани и внедрени в ХТМУ, например. Категоричен бе, че страната ни има възможност да бъде сред първите, които да започнат да въвеждат в експлоатация водородни инсталации.  

 „Ефектът от реализацията на иновативни проекти ще бъде повишаване стандарта на живот. А това ще покаже на младите хора, че има смисъл да останат в Хасково. Тогава ще можем да осигурим

европейско бъдеще и европейски доходи,

убеден е кандидатът за народен представител на СДС за област Хасково. Той коментира, че в предходния вариант на Плана бе постигнат баланс между синдикати, работодатели, неправителствения сектор и нуждите на местната власт. И изрази мнение, че за област Хасково са нужни дългосрочни проекти, които гарантират сигурност и устойчивост. Дечев, от своя страна, изтъкна, че община Хасково реализира редица дейности, с които да подобри условията на живот, като реконструкция на спортни терени, изграждане на търговска зона, премахване на таксите на детските градини и пр.

Стефан Димитров припомни, че все още не е ясно дали средствата, които ще бъдат отпуснати по Фонда за справедлив преход, ще бъдат разпределени между трите района, одобрени от Европейската комисия – Стара Загора, Перник и Кюстендил или ще обхватът им ще бъде разширен с още осем, сред които и Хасково.

Следващото правителство трябва да се пребори парите да стигнат до наистина значимите проекти, които ще променят облика не само на региона, но и на държавата.

ЗА по-висок икономически растеж

са важни и водородната индустрия, и земеделието. Трябва да използваме транспортните коридори, като създадем зърнени терминали на територията на Хасково, да формираме логистични центрове за транспорт на стоки между Изтока и Запада, заяви Димитров. Той припомни, че в момента се изготвят териториалните планове, но, ако останалите осем района не получат финансиране, ще се стигне до демографска криза. Над 1700 души от региона на Хасково ще останат без поминък след закриването на въгледобивния сектор в Маришкия басейн. А това означава, че те ще потърсят препитание за себе си и семействата си в други държави. „Отново ще бъдем изправени пред демографска криза. Затова приоритет на всички трябва да бъде осигуряването на работни места за служителите на енергийните мощности, възможността за преквалификация и трудовата адаптация. Това може да се случи чрез преструктуриране на съществуващи производства и разкриването на иновативни такива.“, каза Стефан Димитров. Той бе категоричен, че следващото правителство трябва да гарантира

по-силна държава в обществения сектор и по-малко намесата на държавата в частния сектор

 Румен Христов изрази мнение, че демографския проблем трябва да се решава и в национален мащаб. И визира нуждата от развитие на областните градове за осигуряване на условия за по-добър живот на младите хора, коментира той. В тази връзка Димитров обясни, че в област Хасково все повече млади семейства избират спокойния живот на село. Заради големите разстояния обаче между населените места и областния център в региона, тяхното основно притеснение е свързано с адекватната медицинска помощ за децата им при нужда. За осигуряването на такава трябва да бъдат закупени специализирани детски линейки, оборудвани с животоспасяваща и животоподдържаща апаратура, изрази категоричното си мнение Димитров.    

Опазването на здравето на най-малките трябва да бъде приоритет на всяка държава и дълг на всеки политик. Затова поне лечебните заведения в областните центрове трябва да имат детски линейки, които да гарантират адекватна помощ за бебета и деца. Стойността на всяка от тях е около 150 000 лв., а общата сума е малко над 4 млн. лв., което напълно постижима цел, коментира Стефан Димитров.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?