Следвайте ни

Под ¼ с мерак за заведения, едва ли те са най- опасни 

viber icon

Пред заплахата от трета ковид вълна, расте безпокойството на ресторантьорите дали ще отворsт на 1 март. Днес обаче дойде успокоението. Твърдо ще заработят, заяви премиерът.  Пуснатите им кепенци, маските, часът за пазар на пенсионерите, както и забраната да се събират повече от 15 души в помещение, останаха  единствените  действащи мерките заради вируса у нас. 

Затова в традиционната ни анкета ви попитахме “Тръгвате ли по заведения, ако отворят?“. Смелчаците не са много, оказа се. Според отговорите, само 22.1 на сто чакат с нетърпение отварянето на заведенията. 31.2% се страхуват, а други 13 на сто се колебаят. 

33.8 % заявяват, че трябва да отворят училищата и университетите, а не кръчмите. Сега в клас са само част от учениците, а дистанционното обучение продължава да скапва  мотивацията и образованието на децата. Факт, който няма как да бъде отречен, а изходните нива и  матурите ще го потвърдят. Последствията от седянето пред компютъра тепърва ще се стоварят върху подрастващите.

Едва ли заведенията са най- опасното място в пандемията, обаче,  особено ако отворят с намален капацитет, като театрите. Тези 22 на сто от нашата анкета, които са готови да ги посещават, са тъкмо клиенти при ограничения в капацитета.  В голяма част от заведенията и сега се приготвя храна. За да запазят част от работата си, собствениците и персоналът спазват правилата. Пък и човек ходи на ресторант или кафе с хора от средата си. 

Големите магазини, в които има струпване на  много хора са далеч по- опасно място. Нито се спазва дистанция от 1.5 – 2 метра, нито се намери сила, която да накара посетителите да носят правилно маските си, да не говорим за безразборното пипане на продуктите. Впрочем, много от шофьорите на таксита изобщо не се сещат за маски, а в големите градове  превозните средства са претъпкани.

Вероятно заради всичко това само за седмица  заболеваемостта в страната се увеличи с 32 на сто.  Тя расте и в Хасковска област, където в болница към днешна дата са 126, а у дома се лекуват над 880.  По 50-на дневно са новооткритите.

В същото време само 20 на сто от родителите са съгласни да се направят антигенни тестове на учениците. Не е много голям и интересът към ваксините срещу коронавирус, даже има известен страх, а у властите се забелязва безпокойство какво ще правят с поръчаните количества.  А в тази ситуация като че ли ваксината е шансът да си върнем нормалността

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?